navigacija Naslovnica Premium
BBC News na srpskom

BBC NEWS

10.8.2018 09:01

Roditelji Melanije Tramp postali američki državljani

Tramp je ranije oštro kritikovao „porodičnu lančanu imigraciju". Tast i tašta su mu iz Slovenije.

Roditelji Melanije Tramp postali američki državljani
Autor: BBC News Serbian
Amalija i Viktor Knavs
AFP/Getty
Amalija i Viktor Knavs, rodom iz Slovenije, su u svojim sedamdesetim

Tast i tašta predsednika SAD Donalda Trampa, koji su rodom iz Slovenije, dobili su američko državljanstvo.

Viktor i Amalija Knavs položili su zakletvu kao američki državljani na privatnoj ceremoniji, potvrdio je njihov advokat.

On je naveo da je bračni par posedovao zelenu kartu, koju je sponzorisala Melanija Tramp, i da žive u SAD.

Tramp je javno bio protiv tzv. porodične „lančane" imigracije.

Zalaže se za sistem zasnovanom na zaslugama gde prioritet imaju profesionalci, a ne članovi porodice. Njegovi stavovi o imigraciji izazvali su oštre kritike javnosti.

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/925860866767163393?lang=en


Melanija Tramp je postala američka državljanka 2006. godine. U SAD se preselila 2001. kao manekenka i koristila je „Ajnštajnovu vizu", koju dobijaju osobe sa „izuzetnim sposobnostima".

Prema useljeničkim zakonima SAD Melanijini roditelji su morali da imaju zelenu kartu najmanje pet godina, pre nego što su podneli zahtev za državljanstvo.

Prema sajtu za Državljanstvo i imigracione usluge SAD, prosečna trajanje prijavljivanja za naturalizaciju traje od jedne do dve godine i uslovljeno je brojnim zahtevima.

Njihov advokat Majkl Vajlds, koji je prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve, rekao je da su Viktor i Amalija ispunili uslov od 5 godina boravka u SAD, ali je odbio da kaže više detalja, prenosi Njujork Tajms.

Vajlds kaže da je porodična imigracija „osnova imigracionog procesa SAD". Upitan da li je par dobio državljanstvo upotrebom ovog sistema, on je odgovorio, „Pretpostavljam".

Viktor Knavs bio je prodavac automobila u slovenačkom gradu Sevnici, dok je Amalija radila u fabrici tekstila. Oboje su u sedamdesetim godinama.

Njihov zet i američki predsednik često kritikuje američke imigracione zakone i naziva ih „najglupljim imigracionim zakonima na svetu".

BBC News na srpskom