navigacija Naslovnica Premium
BBC News na srpskom

BBC NEWS

9.8.2018 15:41

U vazdušnom napadu Izraela na Gazu stradali žena i dete

Izraelska vojska je saopštila da je gađala pozicije Hamasa pošto su oni ispalili rakete na Izrael.

U vazdušnom napadu Izraela na Gazu stradali žena i dete
Autor: BBC News Serbian
Eksplozija u Gazi
AFP
Eksplozija tokom izraelskog napada na Gazu

U seriji izraelskih vazdušnih napada na pojas Gaze, kao odgovor na desetine ispaljenih raketa na južni Izrael, ubijena su tri palestinaca.

U napadima su poginule trudnica i njena jednogodišnja ćerka, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi. Ubijen je i jedan pripadnik Hamasa.

Izraelski mediji objavili su da je u napadima Hamasa na grad Sderot blizu granice sa Gazom povređeno nekoliko civila.

Istovremeno, UN i Egipat pokušavaju da posreduju u pregovorima koji bi obezbedili dugoročni prekid vatre između Izraela i Hamasa, militantne islamističke grupe čije je uporište u Gazi.

Izaslanik UN za Bliski istok, Nikolaj Mladenov, rekao je da je „duboko zabrinut".

„Naši zajednički napori su do sada sprečili da sukobi eskaliraju. Ukoliko se trenutna situacija ne smiri, stanje bi moglo značajno da se pogorša i ima izuzetno loše posledice", upozorio je on.

Izraelska vojska (IDF) kaže da je do nemira došlo nakon što su militanti pucali na njihovo vozilo u sredu.

Hamasova raketa
Reuters
Hamasove rakete gađale su izraelski grad Sderot

Nakon što je Izrael odgovorio tenkovskim napadom, desetine raketa ispaljeno je ka izraelskoj teritoriji u sredu uveče.

Hamasovo vojno krilo preuzelo je odgovornost za napad. Dva njihova borca ubijena su ranije ove sedmice nakon što je Izrael gađao granične pozicije Hamasa u severnoj Gazi.

Izraelska vojska je na Tviteru napisala da je njihov bombarder gađao više od 140 strateških lokacija, među kojima i objekat za proizvodnju i skladištenje oružja.

„Izraelski vazdušni napad je odgovor na rakete koje su lansirane iz pojasa Gaze prema izraelskoj teritoriji u toku noći", saopštila je vojska.

Vatra i dim nakon napada Izraela na Gazu
EPA
Povećan je broj napada između Izraela i Hamasa u poslednja četiri meseca

Oni su dodali da je lansirano 150 raketa iz Gaze prema izraelskoj teritoriji.

Izraelska televizija emitovala je snimke oštećenih zgrada i kola u gradu Sderot.

Do nasilja je došlo ubrzo pošto je visoka delegacija Hamasa razmatrala predlog o primirju sa Izraelom koji su predložili Egipat i UN.

Izaslanik UN za Bliski Istok, Nikolaj Mladenov, je u sredu osudio Hamasov napad raketama na Izrael i pozvao obe strane na suzdržanost.

Poslednjih meseci, povećan je intenzitet nasilja na granici Gaze i Izraela.

Izraelske snage ubile su više od 160 palestinaca, uglavnom tokom protesta na kojima hiljade ljudi svake nedelje podržava palestinske izbeglice koje žele da se vrate domovima svojih predaka u Izraelu.

Organizacije za ljudska prava optužile su izraelsku vojsku za prekomernu upotrebu sile tokom protesta, ali oni tvrde da su otvorili vatru iz samoodbrane.

U isto vreme, palestinski snajperista je ubio izraelskog vojnika. Palestinci su prilepili i zapaljive naprave na balone i zmajeve koje su lansirali prema Izraelu. Oni su izazvali brojne požare u južnom Izraelu u kojima je izgorelo 3.000 hektara šume.

BBC News na srpskom