Razriješiće Honsića, do tada neće učestvovati u donošenju odluka

Ministarstvo saobraćaja najavilo vanrednu skupštinu Luke Bar na kojoj će se birati novi Odbor direktora
143 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.10.2018. 15:32h

Rasim Honsić do razrješenja članstva u Odboru direktora Luke Bar, na vanrednoj Skupštini akcionara, neće učestvovati u donošenju odluka, čime će biti eliminisana svaka i teoretska mogućnost da se proizvede bilo kakva eventualna šteta po bilo kog akcionara ili samo privredno društvo, saopšteno je juče “Vijestima” iz službe za odnose sa javnošću Ministarstva pomorstva i saobraćaja kojim rukovodi Osman Nurković.

“Vijesti” su objavile da je Honsić, član BS-a u petak na skupštini Luke Bar imenovan za člana borda suprotno članu 41. Statuta kompanije jer nema fakultetsku diplomu neophodnu za članstvo u toj instituciji. Predloženi kandidati za članstvo u Bordu u petak su izabrani jednoglasno.

“Nakon održane skupštine akcionara, naknadnom provjerom ispunjenosti uslova za svakog člana odbora direktora ponaosob u skladu sa statutom Luke Bar, utvrđeno je u saradnji sa menadžmentom da Honsić ispunjava uslove u smislu zakona o privrednim društvima za imenovanje u odboru direktora, ali ne i uslove predviđene statutom. Kako ne bi zbog ove okolnosti proizišla bilo kakva dalja neusaglašenost sa statutom, Vlada će kao vlasnik većinskog paketa akcija u najkraćem zakonskom roku inicirati sazivanje vanredne skupštine na kojoj će imenovani član odbora direktora biti razriješen dužnosti, odnosno na kojoj će biti imenovan novi odbor direktora. Imajući u vidu da nije pravilo, niti ga zakon o privrednim društvima definiše kao obavezu, da u privrednom društvu članovi borda moraju imati visoku stručnu spremu, predložen je u odbor direktora Luke Bar kandidat koji ima iskustvo u privrednom sektoru i za kojeg je ocijenjeno da može doprinijeti radom i iskustvom u radu novog Odbora”, dodali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su objasnili da, imajući u vidu da imenovanjem Honsića nije nanesena apsolutno nikakva materijalna ili nematerijalna šteta Luci Bar, akcionaru ili nekom trećem licu, shodno zakonskoj regulativi ne postoji nikakav pravni osnov na pozivanje na odgovornost bilo koga pojedinačno ili bilo kojeg radnog tijela Vlade ili njenih opunomoćenih predstavnika akcijskog kapitala na Skupštini akcionara.

Doskorašnji predsjednik borda direktora Luke Bar Anđelko Lojpur “Vijestima” je kazao da budući da je lučka administracija zadužena za organizaciju skupštine, odbor direktora Luke će zatražiti informaciju od odgovornih lica u administraciji da li je napravljena greška u smislu dosljednog poštovanja procedure održavanja skupštine u skladu sa statutom.“

Mišljenje ćemo zatražiti i od Revizorskog odbora Luke i o tome ćemo obavijestiti ministarstvo, jer svaka greška ove vrste produkuje pravne posljedice, čak i kada nisu dovedeni u pitanje uslovi koje moraju ispunjavati novopredloženi članovi odbora direktora”, dodao je Lojpur.

On je siguran “da registracija novih članova Borda ako se pokaže kao tačno da pojedini članovi ne ispunjavaju tražene uslove, ne bi prošla u Centralnom registru privrednih subjekata”.

“Napominjem da se izborom članova Borda sa najmanje dva člana bavi i Zakon o privrednim društvima u dijelu koji se tiče “ništavnosti odluka skupštine akcionara” i “pravnih posljedica” koje te odluke proizvode. Ako se potvrdi kao tačno da neko od predloženih članova ne ispunjava Statutom Luke tražene uslove, tu grešku jednostavno treba ispraviti i izvući pouke iz ove situacije, a procedura je poznata”, naveo je Lojpur.

Bonus video: