Vujičić: Misija OEBS-a učestvuje u izbornoj prevari birača u Crnoj Gori

Prema njegovim riječima, Misija OEBS-a izbjegava da konstatuje da Ustav Crne Gore u članovima 45 i 83 garantuje biračima pravo da neposredno biraju kandidate sa liste, jer im je, kako je kazao, jasno da je to nespojivo sa glasanjem za zatvorene liste
128 pregleda 1 komentar(a)
Božidar Vujičić, Foto: PR Centar
Božidar Vujičić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 10.11.2018. 16:01h

Misija OEBS-a učestvuje u izbornoj prevari birača u Crnoj Gori, zbog toga što prikrivanjem ustavnog prava na neposredan izbor odbornika i poslanika, staje u odbranu sistemske korupcije u izbornom zakonodavstvu, saopšteno je iz Grupe građana „Građanska akcija“.

Predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“, Božidar Vujičić, smatra da Misija OEBS-a učestvuje u izbornoj prevari birača u Crnoj Gori, a dokaz za to se, kako je kazao, nalazi na petoj strani Konačnog izvještaja Posmatračke misije OSCE/ODIHR nakon parlamentarnih izbora 2016. godine.

„Na strani pet u poglavlju IV Konačnog izvještaja u dijelu Izborni sistemi se navodi da crnogorsku Skupštinu čini 81 član, koji se bira na period od četiri godine u jednoj nacionalnoj izbornoj jedinici po sistemu proporcionalne zastupljenosti sa zatvorenim listama. Ustav garantuje slobodno, opšte i jednako pravo glasa, putem tajnog glasanja“, naveo je Vujičić pozivajući se na Izvještaj Misije OEBS-a.

On je istakao da je Misija OEBS-a u izvještaju izostavila pravo koje član 45 Ustava Crne Gore garantuje biračima, a to je, kako je pojasnio, njihovo pravo da neposredno biraju svoga predstavnika.

„Takođe, pozivajući se na član 83 Ustava, kada govore da Skupštinu čini 81 poslanik, Misija OEBS-a opet namjerno preskače da navede da u istom članu piše da se poslanici biraju neposredno“, ukazao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, Misija OEBS-a izbjegava da konstatuje da Ustav Crne Gore u članovima 45 i 83 garantuje biračima pravo da neposredno biraju kandidate sa liste, jer im je, kako je kazao, jasno da je to nespojivo sa glasanjem za zatvorene liste.

„Umjesto da ukažu na nepoštovanje biračkog prava na neposredan izbor poslanika i da upute prioritetnu preporuku Skupštini da se izborene liste otvore i tako omogući neposredni izbor kandidata sa liste, oni u izvještaju preskaču ustavno pravo na neposredan izbor poslanika i na taj način učestvuju u prevari brača“, istakao je Vujičić.

On smatra da Misija OEBS-a „prikrivanjem“ ustavnog prava birača da neposredno biraju poslanike i odbornike „staje u odbranu sistemske korupcije u izbornom zakonodavstvu Crne Gore“.

Vujičić je podsjetio da je biračko pravo zagarantovano Ustavom i da predstavlja jedno od temeljnih ljudskih prava i osnovno političko pravo.

„Zahtijevamo od Misije OEBS-a u Crnoj Gori da hitno prestane sa prikrivanjem nepoštovanja Ustavom zagarantovanog prava birača da neposredno biraju poslanike i odbornike i da najhitnije upute Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva Skupštine, prioritetnu preporuku radi usklađivanja Zakona o izboru odbornika i poslanika sa Ustavom Crne Gore i drugim međunarodnim dokumentima, koja se odnose na poštovanje biračkog prava“, rekao je Vujičić.

On je istakao da je Skupština Crne Gore sačinjena suprotno članovima 45 i 83 Ustava i da je zbog toga neustavna, a da su sve institucije „koje bira neustavna Skupština nelegalne“.

„Omogućavanjem biračima da neposredno biraju odbornike i poslanike, odnosno otvaranjem izbornih lista možemo doći do ustavne narodne Skupštine, koja će biti izraz istinske volje birača, što je jedan od osnovnih zadataka Misije OEBS-a“, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je republika samo na osnovu Ustava, a u praksi je, kako smatra, monarhija.

„Dinastija koja je na vlasti može ostati na vlasti neograničeno, ukoliko ostane ovakav izborni sistem. Jer građani nisu tu da na dan izbora izaberu svoje predstavnike neposredno, tako da nemamo narodnu Skupštinu, nego političku, korumpiranu Skupštinu. I zato mi nismo republika, nego monarhija“, rekao je Vujičić.

Bonus video: