Rješenja VW-a za emisiju dizelaša: Pretvarač toka za zdraviji izduv

Pretvarač toka je komponenta koja stabilizuje protok vazduha i omogućava preciznije mjerenje ulaznog vazduha
2 komentar(a)
pretvarač toka, VW
pretvarač toka, VW
Ažurirano: 02.02.2016. 17:53h

Najveći evropski proizvođač automobila je nakon intenzivnog traganja, nedavno došao do najboljeg rješenja za vozila opremljena motorima sa oznakom EA 189. Prioritet za inženjere bio je da zahvat na motoru bude maksimalno pogodan za vlasnike vozila.

Tehničke mjere za dizel motore zapremine 1,6 i dva litra zasnovane su na obnovi softvera.

"Mehaničari će ispred protokomjera vazduha motora zapremine 1,6 litara da ugrađuju ' pretvarač toka', dodatnu komponentu koja stabilizuje protok vazduha i omogućava preciznije mjerenje ulaznog svježeg vazduha. Tako se preciznije određuje i količina goriva i smanjuje emisija gasova", kaže Andreas Krause, šef razvoja dizel motora u Folksvagenu.

Za nadgradnju softvera i ugradnju pretvarača toka kod 1.6 TDI motora mehaničarima će biti potrebno manje od sat. Kod dvolitarskog motora problem će biti riješen samo nadgradnjom softvera, što će trajati manje od pola sata.

Zahvaljujući napretku u razvoju motora, optimizaciji softvera i poboljšanoj simulaciji strujanja unutar kompleksnog sistema usisa vazduha, u Folksvagenu su došli do jednostavnog i efikasnog rješenja.

Osnovni cilj je bio zadovoljenje limita emisije gasova, a da se istovremeno ne oslabe performanse i ne poveća potrošnja goriva. Da li su u ovome uspjeli, U Folksvagenu će moći da potvrde tek nakon naknadnih mjerenja kod svih modela.

Servisna akcija u Evropi počela je prije nekoliko dana, a trajaće tokom čitave godine. Svi vlasnici vozila iz Folksvagen grupe mogu da provjere da li je njihov auto obuhvaćen opozivom. Na internet adresi ukucajte broj šasije i dobićete precizne informacije.

U Folksvagenu naglašavaju da vozila ostaju tehnički bezbjedna i da se mogu normalno upotrebljavati bez ikakvih ograničenja. Ovaj pristup brenda Folksvagen primijeniće ii za ostali brendovi VW grupe - Audi, Seat, Škoda - kao i Folksvagenov sektor za komercijalna vozila.

Bonus video: