Telekom i M:tel operatori Univerzalnog servisa

„Telekom je određen za operatora Univerzalnog servisa koji će obezbjeđivati pristup javnoj elektronskoj komunikacionoj mreži, obavljanje telefonskih poziva i pristup internetu, a M:tel je određen za operatora koji će pružati usluge univerzalne službe za davanje informacija o telefonskim brojevima i univerzalnog telefonskog imenika“, navodi se u saopštenju
174 pregleda 0 komentar(a)
Mobilni telefon, laptop, Foto: Shutterstock
Mobilni telefon, laptop, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2015. 14:33h

Crnogorski Telekom i M:tel novi su operatori Univerzalnog servisa u oblasti elektronskih komunikacija.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) su saopštili da su te dvije kompanije za operatore Univerzalnog servisa izabrane nakon sprovedenog javnog konkursa.

„Crnogorski Telekom je određen za operatora Univerzalnog servisa koji će obezbjeđivati pristup javnoj elektronskoj komunikacionoj mreži, obavljanje telefonskih poziva i pristup internetu, a M:tel je određen za operatora koji će pružati usluge univerzalne službe za davanje informacija o telefonskim brojevima i univerzalnog telefonskog imenika“, navodi se u saopštenju.

Iz EKIP-a su kazali da će ti operatori od januara naredne godine zamjeniti Telenor i Teleinfo.me, koji trenutno pružaju usluge Univerzalnog servisa.

Univerzalni servis je skup osnovnih elektronskih komunikacionih usluga propisanog kvaliteta koje su na teritoriji Crne Gore dostupne svim krajnjim korisnicima po pristupačnim cijenama, bez obzira na njihov geografski položaj.

„Usluge Univerzalnog servisa se pružaju na tehnološki neutralnoj osnovi, primjenom načela objektivnosti, transparentnosti, srazmjernosti i nediskriminatornosti i uz što manje narušavanje konkurencije na tržištu“, navodi se u saopštenju.

Crnogorski Telekom i M:tel, novoizabrani operatori Univerzalnog servisa, će sa pružanjem usluga Univerzalnog servisa početi u januaru naredne godine.

„Ovi operatori treba da obezbjede geografsku i ekonomsku dostupnost usluga Univerzalnog servisa. Crnogorski Telekom i M:tel će usluge Univerzalnog servisa pružati po povoljnijim uslovima u odnosu na trenutno važeće“, rekli su iz EKIP-a.

Cijena priključka na fiksnoj lokaciji za Univerzalni servis će iznositi 8,04 EUR umjesto sadašnih 20,34 EUR.

„Cijena mjesečne pretplate biće 3,99 EUR umjesto sadašnjih 6,05 EUR. U tu cijenu biće uključeno 120 minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori, deset minuta prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori i 15 minuta poziva prema inostranstvu“, kazali su iz EKIP-a.

Cijena minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori će iznositi 1,5 centi, umjesto sadašnjih šest centi u skupljojj tarifi odnosno tri centa u jeftinijoj tarifi.

Cijena minuta poziva prema mobilnoj mreži Crnogorskog Telekoma će biti 1,5 centi umjesto sadašnjih šest centi, a prema drugim mobilnim mrežama u Crnoj Gori 8,6 centi umjesto sadašnja 23 centa.

„Crnogorski Telekom će socijalno ugroženim i osobama sa invaliditetom usluge Univerzalnog servisa pružati po još povoljnijim uslovima od napred navedenih. Osobe sa invaliditetom i socijalno ugrožene ne plaćaju priključak i mjesečnu pretplatu za Univerzalni servis“, kazali su iz EKIP-a.

Pored ove povoljnosti, kako su naveli, osobe sa invaliditetom i socijalno ugrožene, dobijaju besplatno 120 minuta poziva prema fiksnim mrežama u Crnoj Gori, deset minuta prema mobilnim mrežama u Crnoj Gori, 15 minuta poziva prema inostranstvu i dva gigabajta (GB) prenešenih podataka“, rekli su iz EKIP-a.

Cijena poziva prema Univerzalnoj službi informacija će umjesto sadašnjih 20,5 centi po pozivu, od januara naredne godine, kada M:tel počne sa pružanjem te usluge, iznostiti 9,5 centi.

„Univerzalna služba informacija, broj 1180, daje podatke o fiksnim i mobilnim telefonskim brojevima svih pretplatnika koji nijesu zahtijevali zabranu objavljivanja tih podataka i to prema pretplatničkom broju ili vlasniku broja“, saopštili su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su rekli da se jednim pozivom na broj 1180 može dobiti informacija o telefonskim brojevima iz svih mreža koje koristi određeni pretplatnik.

„Novoizabrani operatori Univerzalnog servisa će period do januara naredne godine iskoristiti da svoje mreže prilagode pružanju usluga Univerzalnog servisa“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: