Finci stvorili GIF koji traje 1000 godina

Novi GIF, nazvan “As Long as Possible”, sastoji se od 48,140,288 frejmova, a trebalo bi da bude pušten 2017. godine
2 komentar(a)
GIF animacija, Foto: Juha van Ingen / Jane Sarkela
GIF animacija, Foto: Juha van Ingen / Jane Sarkela
Ažurirano: 25.09.2015. 13:03h

Ako je strpljenje jedna od vaših najvećih vrlina, obožavaćete novi projekat iz Helsinkija – finski umjetnik Juha van Ingen i developer Jane Sarkela stvorili su animirani GIF koji traje čitav milenijum.

Novi GIF, nazvan “As Long as Possible”, sastoji se od 48,140,288 frejmova, a trebalo bi da bude pušten 2017. godine, piše "Gizmodo", a prenosi B92.

Ovo djelo inspirisano je istoimenom muzičkom kompozicijom Džona Kejdža. Zahvaljujući promjeni brzine kompozicije, Kejdž je napisao najduže djelo na svijetu koje je počelo da se izvodi 2001. godine u jednoj crkvi u Halbertšatu i koje bi trebalo da traje narednih 625 godina.

Finski umjetnici svoj GIF su započeli brojem “1”, koji će, kao i svaki naredni, biti prikazivan 10 minuta, što znači da neće biti ni približno dinamičan ili zabavan kao oni na koje smo navikli. Ono što umjetnici žele, međutim, je da nas u stilu japanskog umetnika Ona Kavarua podsjete na to da je vrijeme nemoguće zaustaviti.

Ipak, mnogi se pitaju šta bi se desilo kada bi u umjetnička galerija, u kojoj će djelo biti izloženo, ostane bez struje...

Bonus video: