Ovako izgleda robotizovani kontejner: Autonomno, električno vozilo

Robo-kontejneri bez vozača mogu se ili međusobno pratiti u konvoju ili se kretati nezavisno jedan od drugog
153 pregleda 1 komentar(a)
Grupa Reno, EZ pro, Foto: Renault
Grupa Reno, EZ pro, Foto: Renault
Ažurirano: 02.10.2018. 10:43h

Na Salonu komercijalnih vozila u Hanoveru Grupa Reno je predstavio koncept robotizovanog kontejnera nazvanu EZ pro.

Ovo autonomno, električno, povezano vozilo predstavlja viziju budućnosti prilagodljivih rješenja za posljednju fazu dostave za sve vrste profesionalaca. Upravo ova faza dostave je najveća potencijalna prepreka profesionalnim dostavljačima u razdoblju kada e-trgovina beleži vrtoglav rast.

EZ-PRO je koncept koji se sastoji od autonomnog vodećeg kontejnera i robotizovanih kontejnera bez vozača.

U vodećem kontejneru smješten je upravnik koji nadgleda dostavu robe i usluga kao i svoju flotu. Oslobođen napora vožnje, upravnik može da se usredsredi na druge zadatke i planiranje.

Upravnik je smješten u sigurnom i ergonomičnom pokruženju, što dokazuju ulazak sprijeda, upravljanje džojstikom i upravljanje na sva četiri točka za lakše manevrisanje.

Robo-kontejneri bez vozača mogu se ili međusobno pratiti u konvoju ili se kretati nezavisno jedan od drugog.

EZ-PRO se odlikuje prilagodljivim modulima koji ispunjavaju najrazličitije potrebe kupaca.

Iako svaka čaura ima svog vlasnika, temu, klijente i mjesto dostave, svaki kontejner može da izvrši niz isporuka za jednu internet prodavnicu, a zatim niz isporuka za drugu prodavnicu. Takvim dijeljenjem kontejnera povećava se produktivnost i smanjuju troškovi.

Osim toga, primaoci pošiljki će moći da odaberu željeno vrijeme i mjesto dostave. Krajnji korisnik će moći da bira da li želi da mu paket preda upravitelj ili želi da ga preuzme iz samoposlužnog ormarića robo-kontejnera bez vozača. Kupci će moći da prate svoj paket u stvarnom vremenu putem notifikacija na mobilnom telefonu.

Zahvaljujući satenskom laku i uopšteno reflektujućoj karoseriji kontejneri u gradu izgledaju nenametljivo.

Pošto posljednja faza dostave čini čak 30 odsto saobraćaja u gradovima, EZ PRO bi doprinio smanjenju broja vozila na putu u vrijeme najvećih gužvi. Protočnost saobraćaja će se takodje povećati zahvaljujući povezivanju robo-vozila sa semaforima.

Najzad, EZ-PRO je 100 % električno vozilo, što pomaže da se stvori čistiji i tiši transportni sistem.

Galerija

Bonus video: