Ovo su najtraženiji programski jezici u 2015.

Prognoze su da će primanja programera u sljedećih sedam godina porasti osam odsto
1 komentar(a)
Programiranje, Foto: Shutterstock
Programiranje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2015. 18:33h

Programeri lako nalaze posao, barem u Sjedinjenim Američkim Državama, što znači da je usavršavanje na tom polju i te kako poželjno i produktivno.

Prognoze su da će primanja programera u sljedećih sedam godina porasti osam odsto. Zato, svi koji mogu i žele, neka obrate pažnju na sljedećih 15 programskih jezika:

Java

Jedan od najpopularnijih programskih jezika i onaj koji svi moraju znati ukoliko se žele baviti ovim poslom. Koristi se za sve, od weba do Android aplikacija za pametne telefone i tablete.

JavaScript

Svaki moderni website koristi JavaScript, nije na odmet znati taj programski jezik.

C#

Osnove, osnove! Svi za njega znaju, svaki programer upućen je barem donekle u njega, ali da biste raditi s Microsoft platformama morate biti detaljno upućeni u ovaj programski jezik.

PHP

Programski jezik koji služi za rad s MySQL i za stvaranje aplikacija koje rade s podacima. WordPress je primjer velikog sistema nastalog na PHP osnovama.

C++

Iako je to za "niže nivoe", potrebno je znanje ovog programskog jezika ako se želite spojiti direktno na hardver i izvući što je moguće više snage. Odličan programski jezik za stvaranje moćnog desktop softvera, hardvera koji izvlači maksimum pa je gejmersko iskustvo bolje, a služi i za aplikacije za pametne telefone, konzole i desktop računare. Naravno, one vezane uz memoriju i njeno bolje iskorištavanje.

Python

Ovaj programski jezik može gotovo sve. Web aplikacije, analizu podataka, statistike... Uz Javu i Python pokrili ste većinu područja i nakon toga sve je samo dodatno nadograđivanje u svrhu lakšeg pronalaska posla.

C

Ovaj programski jezik je popularan i dalje jer je malen, brz i moćan. Ukoliko želite najviše za resurse kojima raspolažete, C je odgovor.

SQL

Programski jezik koji omogućava precizan i brz rad s ogromnom količinom podataka i kompleksnim bazama podataka.

Ruby

Programski jezik koji omogućava brzu izradu web aplikacija, sjajan za kickstart projekte.

Objective C

Želite stvarati iOS aplikacije? Naučite ovaj programski jezik.

Perl

Postoji od početka weba i još je relevantan, koristi ga svaki IT profesionalac. Bez njega je sigurnost na internetu nezamisliva.

.NET

Iako sam po sebi nije programski jezik, ključna je Microsoftova platforma za cloud, usluge i razvoj aplikacija koje postaju sve naprednije i vrednije sa svakom novom objavom. Takođe, .NET uskoro dolazi i na Google i Apple platforme pa je itekako korisno znati raditi s njim.

Visual Basic

Ključni programski jezik za .NET pa ukoliko želite savladati .NET, morate i Visual Basic. Nakon toga možda dobijete posao u Microsoftu i radite na Office alikacijama kao Excel, koje postoje zahvaljujući Visual Basicu.

R

Programski jezik za baratanje velikim podacima i glavni programski jezik za 2015. godinu jer sve veće kompanije i organizacije trebat će analizu velikih podataka i statističke podatke iz njih.

Swift

Nije prisutan ni godinu dana, a već je uočen i cijenjen. Taj programski jezik služi za brz i jednostavan razvoj Mac i iOS operativnih sistema. Ukoliko posjedujete Mac, Swift vam omogućava razvoj aplikacije za iOS ili Mac OS X.

Bonus video: