Profesori obustavljaju predavanja, studentima samo konsultacije?

Iz menadžmenta UCG tvrde da je osnovna plata profesorima ista, a honorari manji. Profesori najavljuju moguće mjere protiv ovakvog obračuna
147 pregleda 34 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2018. 07:41h

Profesori Univerziteta Crne Gore koji u grupi imaju manje od 10 studenata koji se finansiraju iz državnog budžeta, mogli bi uskoro da obustave predavanja i samo da se periodično konsultuju sa visokoškolcima prije ispita, saznaju “Vijesti”.

Ova reakcija bi mogla uslijediti nakon posljednjeg obračuna plate, prema kojem su svi koji nemaju 10 budžetskih studenata u grupi izgubili korektivni koeficijent zarade za predavanja i vježbe, a rad sa takvim grupama im se obračunava koeficijentom predviđenim za mentorsku nastavu (konsultacije).

Do ove studijske godine, pet budžetskih studenata u grupi je bilo dovoljno za ostvarivanje ovih korektivnih koeficijenata.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, više univerzitetskih jedinica imaće sjednice vijeća, nakon čega će uputiti Rektoratu UCG stav u vezi sa obračunom zarada.

Prema važećem Kolektivnom ugovoru (KU) korektivni koeficijenti kreću se između 0,1 za mentrosku nastavu (periodične konsultacije sa studentima) do 1,2 za časove na klinikčim predmetima, akademskim i doktorskim studijama.

Menadžment UCG, u reagovanju na tekst “Profesorima UCG prvo kasnila plata, pa primili i do 300 eura manje”, koji su “Vijesti” objavile 13. novembra, tvrdi da se nastava od ove studijske godine realizuje po novim nastavnim planovima i programima, što je sveukupno rezultiralo drugačijim obračunom zarada, “s tim što osnovna zarada nije umanjena”.

“UCG obračunava i isplaćuje zarade u skladu sa Uredbom Vlade o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata na ustanovama visokog obrazovanja iz 2011. i Kolektivnim ugovorom (KU) iz 2016, te je netačna informacija da se ovi propisi sada drugačije tumače. Primjena je ista, samo navedeni faktori opterećenja i broja studenata, kako smo naveli, rezultiraju drugačijim obračunom u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u nepotpisanom reagovanju UCG.

Ističu i da je “razlika kod pojedinih obračuna jedino u honorarima preko plate, koji su za neke profesore uvećani, a nekima umanjeni, u zavisnosti od fonda časova i broja studenata”.

“Inače, po ustaljenoj dinamici, plate su prenesene svim univerzitetskim jedinicama, a dekani su obaviješteni da će eventualne korekcije, ukoliko ih bude, biti obračunate sa novembarskom zaradom”, kažu sa UCG.

Profesori, pak, tvrde da ovakav obračun njihovih zarada može dovesti do katastrofalnih posljedica. Trpjeće, kažu, kvalitet nastave i kvalitet znanja sa kojim će studenti izaći sa fakulteta”.

“Uzmimo za primjer da je u grupi 36 studenata, od čega devet budžetskih, 15 samofinansirajućih i 12 onih ponovaca (drugi put slušaju predavanja iz predmeta). To što nema budžetskih studenata dovoljno, znači da će profesoru rad sa ovom grupom biti vrednovan kao mentorski. To znači da ne mora držati predavanja i vježbe, već samo konsultacije”, saglasno je više profesora, sa kojima su “Vijesti” razgovarale.

Mentorska nastava, odnosno konsultacije, ne ulaze u rasporede časova profesora, već se organizuju periodično.

Trpjeće i kvalitet diploma?

Kvalitet nastave, navode, može da bude doveden u pitanje i kad profesori imaju potreban broj budžetskih studenata u grupi.

“Ako znamo da od njihovog broja zavise naše plate, onda će potencijalno kriterijumi biti niži kako bi i grupu i platu imali i naredne godine. To znači da diplome potencijalno mogu dobijati i kadrovi bez adekvatnog znanja”, zaključuju profesori.

Iz Rektorata UCG nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su zarade profesora uslovljene brojem budžetskih studenata u grupama i koji je to broj.

Odbili su i da taksativno nabroje fakultete na kojima su profesorima zarade umanjene, te da li to znači da se izmijenio broj i struktura studenata.

Bonus video: