Otpad bokeljskih opština u Novom?

Upravni sud poništio je zaključak Ministarstva o prekidu izdavanja građevinske dozvole za deponiju
58 pregleda 0 komentar(a)
Duboki do, Foto: Slavica Kosić
Duboki do, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.10.2018. 16:15h

Centar za selekciju i tretman komunalnog otpada za bokeljske opštine mogao bi da bude u zaleđu najvećeg bokeljskog grada, kazala je potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Ona je rekla da je uvjerena da bi za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat alternativa Možuri mogla biti izgradnja centra u Dubokom dolu, gdje je planirana izgradnja sanitarne deponije za Herceg Novi.

Studijom izvodljivosti za projekat izgradnje centra za primorske opštine, on je ranije planiran u okviru sanitarne deponije Možura u Baru. Projekat bi trebalo da bude finansiran iz pretpristupnih fondova EU, o čemu će biti riječi na današnjem sastanku predstavnika primorskih opština sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma..

Đurović je objasnila da je i državnim i lokalnim planom u hercegnovskoj opštini predviđen centralizovani sistem obrade otpada koji bi se sastojao od postrojenja za obradu otpada - sortirnice, reciklažnog dvorišta, postrojenja za obradu autoguma, postrojenja za obradu čvrstog kabastog otpada i lokacije za krajnje odlaganje preostalog komunalnog otpada - sanitarne deponije. Takav centralizovani sistem bi u potpunosti zaokružio na ekološki prihvatljiv i ekonomski održiv način upravljanja otpadom u cijeloj opštini.

Upravni sud usvojio je tužbu Opštine Herceg Novi protiv Ministarstva i poništio zaključak kojim je prekinut postupak izdavanja građevinske dozvole za izgradnju sanitarne deponije Duboki do.

“Opština će od Ministarstva zatražiti da nastavi postupak izdavanja građevinske dozvole”, kazala je Đurović.

Ministarstvo je 2. juna 2015. godine izdalo građevinsku dozvolu za sanitarnu deponiju „Duboki do“. Presuđujući po tužbi MZ Morinj, odnosno Opštine Kotor, Upravni sud je poništio tu dozvolu, zbog sumnje da će štetno uticati na morinjske izvore, a Ministarstvo je u maju prošle godine obustavilo postupak izdavanja građevinske dozvole.

Naknadna geotehnička istraživanja na tom području pokazala su da se obojena voda nije nigdje pojavila, što bi trebalo da znači da se otpad sa nove deponije neće “cijediti” u zemlji i zagađivati podzemne vode.

Lokacija za sanitarnu deponiju definisana je još 2018. godine

Prostorni plan koji je definisao lokaciju urađen je 2008. godine i prema njemu sanitarna deponija za opštinu Herceg Novi nalazi se na oko 400 metara zapadno od regionalnog puta Ubli-Crkvice, na nadmorskoj visini od 1042 metra. Udaljena je oko 700 metara od postojeće deponije Tisove grede na Ublima čije je zatvaranje u toku i 23 kilometra je od grada. Sanitarna deponija predviđena je i nacrtom PUP-a čije se usvajanje očekuje uskoro u lokalnom parlamentu.

Vrijednost buduće sanitarne deponije iznosi oko šest i po miliona eura, od čega bi u prvoj fazi bilo neophodno uložiti oko tri miliona eura.

Bonus video: