Samsung uspješno testirao 5G tehnologiju

Južnokorejska kompanija Samsung razvila je novu tehnologiju za prenos podataka putem mobilnih uređaja
1 komentar(a)
Samsung, Foto: Bloomberg
Samsung, Foto: Bloomberg
Ažurirano: 13.05.2013. 10:48h

Južnokorejska kompanija Samsung razvila je novu tehnologiju za prenos podataka putem mobilnih uređaja koja nudi brzine i do nekoliko stotina puta brže nego što to nude 4G mreže.

Iako 4G mreža polako postaje standard, Samsung je otišao korak dalje te je razvio 5G bežičnu podatknovu mrežu koja bi se korisnicima mogla naći na usluzi od 2020. godine, tvrde u kompaniji.

5G mreža je svojevrsni nasljednik 4G mreže koja bi nudila brzinu prenosa podataka od nekoliko desetina Gpbs po uređaju, a sama mreža bi omogućila korisnicima prenos velikih količina podataka kao što su UHD filmova 'praktično bez ograničenja'.

Očekuje se da će se saobraćaj na mobilnim telefonima do 2020. godine uvećati i hiljadu puta, kao i da će, kao posljedca toga, korisnici tih uređaja postati zahtjevniji. Ekstra brz internet u pokretu, 3D filmovi, video pozivi, brz pristup platformi za skladištenje podataka postaće standard i samo su neke od povoljnosti koje ova tehnologija nudi.

Ovu ultrabrzu 5G mrežu razvijaju i druge kompanije, primjera radi i japanski NTT Docomo koji je još u februaru objavio kako je obavio uspješne testove na svojoj 10Gbps mreži.

Bonus video: