Francuska ambasada u Baru obilježila stogodišnjicu okončanja Prvog svjetskog rata

178 pregleda 1 komentar(a)
Francuska, EU, Foto: Https://www.facebook.com/ambassadedefranceaumontenegro/
Francuska, EU, Foto: Https://www.facebook.com/ambassadedefranceaumontenegro/
Ažurirano: 11.11.2018. 14:22h

Ambasada Francuske u Crnoj Gori obilježila je danas u Baru stogodišnjicu okončanja Prvog svjetskog rata.

Ambasadorka Kristin Tudik pročitala je govor francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je održao na centralnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije u Parizu.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 70 svjetskih lidera među kojima je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Makron je u govoru kazao da je vijek od primirja potpisanog 11. novembra 1918. godine kada je stavljena tačka na bratoubilačke borbe u Prvom svjetskom ratu, na beskrajno sukobljavanje nacija i naroda, u rovovima punim blata, krvi i suza.

“Vijek koji nas razdvaja od stradanja u periodu između 1914. i 1918. godine naučio nas je koliko je mir neizvjestan. Znamo kako snažno nacionalizmi i totalitarizmi mogu pobijediti demokratije i dovesti u opasnost i samu civilizaciju“, rekao je Makron.

Kako je naveo, poznato je kako brzo i iznenada se može srušiti multilateralni poredak.

„Znamo da je ujedinjena Evropa, zasnovana na pomirenju Francuske i Njemačke, danas osjetljivija nego ikada“, kazao je Makron.

Francuski predsjednik poručio je da je budnost osjećanje koje mora da podstakne sjećanje na "strašan pokolj u Velikom ratu".

„Stoga, bićemo dostojni sjećanja na one koji su pali prije jednog vijeka, dostojni žrtvovanja onih zbog kojih smo danas ovdje, ujedinjeni, kao slobodan narod“, istakao je Makron.

Bonus video: