Stiže Firefox OS: Prvi telefoni u Crnu Goru stižu preko Telenora

Svaka funkcija telefona koji rade na Firefox operativnom sistemu napravljena je korišćenjem HTML5 tehnologije
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 12:54h

Grupa od 17 mobilnih operatora, među kojima su Dojče telekom, Telefonika, Telenor, Sprint... podržava Mozillinu otvorenu web inicijativu, pa će te kompanije svojim korisnicima u narednim mjesecima ponuditi uređaje sa tim operativnim sistemom, saopšteno je u Barseloni, gdje se ovih dana održava Kongres mobilnih komunikacija (Mobile World Congress, MWC).

Prvi proizvođači telefona koji su predstavili uređaje sa Mozilla OS su Alcatel i ZTE, a priključiće im se LG i Huawei.

Prvi kontingenti uređaja namijenjeni su različitim svjetskim tržištima, uključujući Crnu Goru i Srbiju, gdje će Mozilla telefone, u drugoj polovini godine, korisnicima ponuditi Telenor. Usluga će, nakon toga, biti dostupna korisnicima Telenora u Aziji, saopšteno je iz kompanije.

"Za nas, otvoreni operativni sistem zasnovan na internet pretraživaču ima veliki potencijal. Zahvaljujući HTML5 koji se nalazi u osnovi ovih telefona, uklonjene su prepreke na putu razvoja koje su uobičajene u postojećim mobilnim ekosistemima. Ovo otvara vrata većem broju programera koji sada imaju šansu da daju svoj doprinos novoj vrsti pametnih telefona”, izjavio je Jon Fredrik Baksaas”, generalni direktor Telenor grupe.

Usvajanjem Firefox otvorene platforme, navode u kompaniji, Telenor želi da omogući visokokvalitetno mobilno internet iskustvo što većem broju korisnika i unaprijedi ga aplikacijama prilagođenim potrebama domaćeg tržišta.

U svijetu trenutno ima 3,2 milijarde korisnika mobilnih uređaja, a predviđa se da će ta brojka do 2017. porasti na 3,9 milijardi

Telefonica će biti prvi operator koji će uređaje koji rade na Firefox OS ponuditi u Brazilu, Kolumbiji, Španiji i Venecueli. Usluga će biti dostupna tokom ljeta.

Mozilla mobilni operativni sistem je u potpunosti izrađen u skladu sa standardima otvorene platforme, a svaka funkcija telefona koji rade na tom operativnom sistemu, napravljena je korišćenjem HTML5 tehnologije.

U svijetu trenutno ima 3,2 milijarde korisnika mobilnih uređaja, a predviđa se da će ta brojka do 2017. porasti na 3,9 milijardi.

Na Kongresu u Barseloni je saopšteno da korisnici širom svojeta ostvaruju 1,6 milijardi konekcija putem mobilnog širokopojasnog interneta. U GSMA, krovnoj organizaciji mobilnih operatora i proizvođača, smatraju da će taj broj do 2017. porasti na čak 5,1 milijardu.

Bonus video: