SDP: Ko slavi tzv. “Podgoričku skupštinu” slavi uništenje crnogorske države

SDP: Slavljenjem tzv. “Podgoričke skupštine” se slavi uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva", saopšteno je iz SDP-a.
96 pregleda 43 komentar(a)
SDP logo izbori
SDP logo izbori
Ažurirano: 31.10.2018. 09:44h

Nasilna aneksija i uništenje hiljadugodišnje državnosti bilo koje evropske države a kamoli svoje domovine Crne Gore, može biti samo dan tuge i istorijske pouke da se više ne ponovi tzv. “Podgorička skupština”, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

"Istorijski tragično, sve je urađeno mimo Ustava iz 1905.godine Kraljevine Crne Gore - pobjednika u Prvom svjetskom ratu. Svi koji slave ovih dana tzv. “Podgoričku skupštinu”, morali bi biti svjesni da time slave uništenje crnogorske države, njenog državnog i nacionalnog dostojanstva", saopšteno je iz SDP-a.

Iz te partije, kako navode, skreću pažnju javnosti "na opasnu prevaru, izjednačavanja Podgoričke skupštine sa oslobodilačkom borbom južnoslovenskih naroda protiv okupatora iz I svjetskog rata".

"Sve se to plasira iz velikodržavnih krugova koji slave nestanak Crne Gore. Oslobađanje od stranih imperija je bio vjekovni san svih južnoslovenksih naroda i 1918 je nažalost iskorištena da se ugasi vjekovni oltar slobode tih naroda - Kraljevina Crna Gora. Crna Gora, i njen narod je, kao uvijek kroz istoriju, platila najveću cijenu oslobodilačke borbe u I svjetskom ratu, i ta borba treba svima da nam bude na ponos. Oslobodilačka borba u I svjetskom ratu, proboj Solunskog fronta, Mojkovačka bitka su herojska stvar, a čin okupacije Crne Gore od njene bratske saveznice i njeno uništenje nakon prestanka rata, za zaborav i pitanje - zašto su se sinovi Crne Gore po prvi put u istoriji okrenuli protiv domovine?", navodi se u saopštenju.

Dodaju da se SDP, od 1990. do danas, uvijek borila protiv politika koje zatiru državno biće Crne Gore, njen građanski i multivjerski sklad.

"Pa će i ubuduće biti brana oživljavanju raznih nacionalizama i zloupotreba istorije koji imaju za cilj dalje podjele u društvu. To je danas očigledno cilj različitim strukturama, čime se radi direktno na štetu građana ove zemlje. Građani umjesto nacionalističkih performansa žele pravdu i pristojan život u svojoj Crnoj Gori i Evropskoj uniji. To su istorijski fakti i zato upozoravamo sve koji, na manje ili više skriven način, žele da zloupotrijebe ove činjenice i njima opasno manipulišu, da odustanu od tog nauma i jednom za svagda raskrste sa podrškom politici koja je najviše nesreće nanijela upravo narodu koji navodno predstavljaju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: