Više od polovine građana Crne Gore koristi internet

Kao razloge zbog kojih ne koriste internet, 39,1 odsto domaćinstava je navelo da je oprema previše skupa, 30,4 odsto da nemaju potrebu za tim, dok 27 odsto domaćinstava smatra da je pristup skup
0 komentar(a)
internet, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
internet, kompjuter, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.12.2011. 15:09h

U Crnoj Gori preko 50 odsto građana ima pristup internetu, pokazali su podaci istraživanja Monstata o zastupljenosti i korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

"Ciljne grupe koje su obuhvaćene istraživanjem su domaćinstva, pojedinci i preduzeća", kazao je na konferenciji za novinare pomoćnik direktora Monstata, Božidar Popović.

On je rekao da je istraživanje pokazalo da 51,4 odsto domaćinstava ima pristup internetu kod kuće, od čega 58,2 odsto koristi DSL, 27,6 odsto bežični internet, a 21,6 odsto modem.

"Skoro sva domaćinstva, odnosno 98,9 odsto, imaju pristup TV prijemniku, 93,2 odsto ima mobilni, a 77,2 odsto radio prijemnik. Istraživanje je pokazalo i da 46,6 odsto domaćinstava posjeduje personalni računar, a 30,1 odsto laptop", naveo je Popović.

On je precizirao da, prema visini prosječnog prihoda domaćinstava, većina, odnosno 76,1 odsto onih koji imaju prihod preko 600 eura posjeduju računar.

Visoke cijene opreme i usluga odvraćaju od interneta

Kao razloge zbog kojih ne koriste internet, 39,1 odsto domaćinstava je navelo da je oprema previše skupa, 30,4 odsto da nemaju potrebu za tim, dok 27 odsto doamćinstava smatra da je pristup skup.

Podaci su pokazali da je 53,2 odsto pojedinaca koristilo računar, dok ga 46,8 odsto nikad nije koristilo.

Istraživanje se utvrdilo i da je 49,9 odsto koristilo internet, od čega ga je 76,6 odsto svakog ili skoro svakog dana, a 17,5 odsto jednom sedmično.

Iz Monstata je saopšteno da ima više žena koje nikada nijesu koristile računar, 62,3 odsto, dok taj broj kod muškaraca iznosi 56,8 odsto.

Istraživanjem su obuhvaćena i preduzeća sa deset i više zaposlenih iz određenih sektora.

"Prema podacima 85,1 odsto anketiranih preduzeća je navelo da je koristilo računare u svom poslovanju tokom januara ove godine.

Pristup internetu imalo je 95,1 odsto preduzeća, dok ga svega 4,9 odsto nije imalo", naveo je Popović.

On je kazao da u regionu 41,2 odsto ima pristup internetu kod kuće, 59,9 odsto koristi računar i 47,1 odsto internet.

Popović je objasnio da je istraživanje tog tipa prvi put sprovedeno u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

"Podaci su međunarodno uporedivi, radi se o metodologiji Eurostata, koja je u potpunosti usklađena sa standardima EU", kazao je Popović.

Istraživanje je obuhvatilo 1,06 hiljada domaćinstva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godine, pojedince iste starosne dobi i preduzeća sa više od deset zaposlenih.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije, Radule Novović, naveo je da su rezultati istraživanja pozitivni.

"Nema razloga da ne budemo zadovoljni. Preko 50 odsto korisnika interneta je dobar procenat. Taj broj je prošle godine bio 46 odsto, tako da se vidi ekspanzija", rekao je Novović.

On je saopštio da je cilj da do 2016. godine taj procenat bude na nivou zemalja članica EU, koji iznosi oko 75 odsto.

Četvrtina građana EU nikad nije koristila internet >>>

Prema ciljevima Digitalne agende EU broj onih koji ne koriste internet do 2015. godine trebalo bi da bude smanjen na 15 odsto, podsjetili su juče iz Eurostata, koji je objavio rezultate istraživanja o upotrebi interneta u zemljama članicama EU.

Istraživanje Eurostata pokazalo je da 24 odsto njenih građana nikada nije pristupili globalnoj mreži.

Istraživanje je obuhvatilo građane EU starosne dobi od 16 do 74 godine. Eurostat navodi da je stanje, u odnosu na 2006. godinu, poboljšano i podsjeća da tada, prije pet godina, čak 42 odsto građana EU nije koristilo internet.

Bonus video: