"Lajkovanje" vas na Tajlandu može koštati 15 godina zatvora

Tajland je poznat po tome da strogo sprovodi svoje zakone, bez obzira na porijeklo počinioca. Godine 2007, jedan Švajcarac je uhapšen i osuđen na 10 godina zatovra jer je sprejom crtao lik kralja
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 15:14h

Čak 15 godina zatvora je cijena koji bi mogao da plati neki korisnik Facebook društvene mreže na Tajlandu zbog upotrebe opcije "like". Možda je to za naše prilike nečuveno, ali ministar za informacione tehnologije te zemlje smatra da je "lajkovanje" i dijeljenje Facebook stranica ponižavajuće za kralja i kraljevsku porodicu.

Tajland je poznat po tome da strogo sprovodi svoje zakone, bez obzira na porijeklo počinioca. Godine 2007, jedan Švajcarac je uhapšen i osuđen na 10 godina zatovra jer je sprejom crtao lik kralja. Na njegovu sreću, pomilovan je poslije 4 mjeseca.

Dvije godine kasnije, australijski pisac je osuđen na tri godine zatvora jer je pisao roman za koji su vlasti smatrale da je uvredljiv za kraljevsku porodicu. No, i njemu se posrećilo, jer je naišao na razumijevanje kralja, pa je pomilovan.

Tajlandske vlasti su se sada okrenule sajber prostoru, u potrazi za prestupnicima. Ove godine, američki državljanin Džo Gordon je uhapšen jer je odlomke iz zabranjene biografije kralja postavljao na svom sajtu. Trenutno čeka odluku suda, nakon što se izjasnio krivim za uvredu kraljevske porodice.

I nije Tajland jedina zemlja na svijetu gdje možete biti uhapšeni zbog aktivnosti na Facebooku.

Britanska policija je uhapsila neke korisnike te društvene mreže zbog navodnog izazivanja nereda, te pljački tokom nereda koji su se zemlji desili tokom ljeta.

Oni su na kraju osuđeni na po četiri godine zatvora.

U SAD, šet tinejdžera je zatočeno nakon što su koristili Facebook da bi poslali pozivnice za učešće u događaju koji su nazvali "Dan napada na nastavnike". Zbog toga što su učinili, učenici su suspendovani sa nastave na nekoliko dana i pušteni uz strogi nadzor roditelja.

Iako krivično gonjenje ljudi zbog online aktivnosti nije ništa novo, aktivnosti zbog kojih biste mogli da budete kažnjeni je u porastu.

Možda je Tajland sa svojim zakonodavstvom malo ekscentričan primjer, ali ni Zapad ne zaostaje u svojim nastojanjima da internet, nekada bastion slobode govora, sada pokušava da različite sadržaje predstavi kao nešto što može biti dokaz kriminalnih radnji.

Bonus video: