Asad na slobodi, ništa od izručenja Crnoj Gori?

Na zahtjev SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati pustili na slobodu bivšeg operativca CIA
168 pregleda 32 komentar(a)
Džozef Asad (novine), Foto: NBC
Džozef Asad (novine), Foto: NBC
Ažurirano: 17.10.2018. 05:12h

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) neće Crnoj Gori izručiti američkog državljanina Džozefa Asada, kojeg Crna Gora potražuje zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju terorističkog napada oktobra 2016. godine, saznaju “Vijesti”.

Bivši operativac američke bezbjednosne agencije (CIA) u septembru je uhapšen na aerodromu u Abu Dabiju po potjernici Crne Gore, ali je nedavno pušten na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), tvrdi izvor "Vijesti" upoznat sa postupkom u Emiratima.

Iz Vlade i Ambasade UAE u Podgorici nijesu odgovarali na pitanja "Vijesti" o hapšenju Asada i njegovom potencijalnom izručenju.

Na pitanja "Vijesti" o puštanju Asada juče nijesu odgovorali ni iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje vodi postupak protiv optuženih za takozvani državni udar, ali ni iz Ministarstva pravde, preko kojeg je navodno formalno traženo izručenje.

Iz Vlade SAD ranije su saopštili da u skladu sa svojom politikom o tom pitanju, ne komentarišu zahtjeve za izručenje.

Izvor "Vijesti", međutim, tvrdi da je upravo SAD tražila od nadležnih u UAE da se Asad pusti na slobodu i ne izruči Crnoj Gori.

"On je učestvovao u bitnim operacijama za SAD dok je bio u CIA. Njegova privatna frima i danas učestvuje u vojnim i bezbjednosnim operacijama na nekim svjetskim žarištima", kazao je.

Sagovornik "Vijesti" rekao je da su crnogorski istražni organi uvjereni da će im Asad jednom biti dostupan radi ispitivanja, jer mu je zbog Interpolove potjernice onemogućen rad i boravak u Evropi, gdje mu "ne bi pomogle intervencije SAD".

Crnogorski istražni organi raspisali su ranije crvenu potjernicu za Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. godine navodno organizovala pokušaj državnog udara.

Asad je direktor bezbjednosne agencije Peregrine Consultants iz Abu Dabija, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, bivša agentica CIA.

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta (DF) tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva nakon terorističkog napada u vrijeme izbora.

To je djelimično na suđenju potvrdio i Brajan Skot, šef te agencije.

Asad, međutim, još nije optužen za pokušaj terorizma.

On je ranije pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovim izručenjem.

Asad navodi da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbjednosno savjetovao zapadnog političkog konsultanta Arona Šaviva, koji je 2016. radio kampanju za Demokratski front i istakao da je "prava zavjera upravo tvrdnja tužilaštva da se radi o zavjeri".

Optužnicom za pokušaj terorizma obuhvaćena su i dva čelnika DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

Asad se u SAD-u pozvao na Peti amandman

Asad je povodom boravka u Crnoj Gori tokom “državnog udara” i povezanosti sa ruskim službama ispitivan i u američkom Kongresu.

On je tada izbjegao svjedočenje, pozvavši se na Peti amandman američkog Ustava, koji svjedoku omogućava da ne odgovara na pitanja istražnih organa ili suda ako bi time inkriminisao sebe.

Prvooptuženi za pokušaj terorizma u Crnoj Gori su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje ovdašnje tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske tajne službe.

Zvaničnici Kongresa rekli su ranije američkim medijima da žele da utvrde da li je Asad, uvučen u navodnu rusku zavjeru.

Rusija je više puta negirala da je podržala bilo kakav pokušaj državnog udara.

“Fox” branio Asada od “crnogorskog diktatora”

Da Sjedinjene Američke Države neće lako prepustiti svog državljanina crnogorskim istražnim organima pokazao je i način kako je Asada najavila televizija “Fox News”, bliska američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

“Riječ je o čovjeku koji je godinama bio na liniji fronta u borbi protiv terorizma, a sada ga Crna Gora traži pod optužbom da je kovao zavjeru protiv diktatora te države”.

U najavi su dalje kazali da zahtjev Crne Gore ostavlja Trampovoj administraciji dva izbora - da zaštiti čovjeka koji je “nebrojeno puta rizikovao život za svoju zemlju i naljuti NATO saveznika” ili da “izruči čovjeka koji zna najosjetljivije tajne” Crnoj Gori, koja, navode, ima očajne rezultate u poštovanju ljudskih prava.

Bonus video: