Kako su igrice na Facebook-u potpuno preokrenule industriju video igara

Mnoge čuvene PC franšize se premješaju na Facebook i adaptiraju sadržaj, primjer je kultna strategija "Civilization".
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 07:50h

Uvriježeno je mišljene da su društvene igre, zbog svoje intuitivnosti i lakoće igranja, površnije od tradiconalnih video igara.

Ali CNN piše da novije Facebook igre izlaze iz tog stereotipa iako se na prvi pogled čini da je još jedna šarena igrica sa dopadljivim likovima.

Lako je shvatiti odakle potču stereotipi ka igraa na društvenima mrežima, samo pogledate "Pet Society" i "Monster World" koji zahtjevaju minimum napora i minimum iskustva.

Iskusni "gejmeri" odbijaju da igraju ove igrice, jer su dostupne svim starosnim dobima i navlače ljude da samo što više igraju i ostaju na mreži.

Jasno je da socijalne mreže ne mogu da proizvedu blokbastere poput "Battlefield 3" ili epske igre kao što je dugo očekivani "The Elder Scrolls V: Skyrim."

Kao što je bio slučaj sa "Tetrisom" više je magije u onom što ne vidite, nego što vidite.

Ali kritike na račun igara su možda preuranjene.

Kao što je bio slučaj sa "Tetrisom" više je magije u onom što ne vidite, nego što vidite. Igre na socijalnim mrežama se ističu time što su lake za igranje, a praktično vam ne dozvoljavaju da prekinete da igrate, i ne predstavljaju samo gubljenje vremena bez upotrebe mozga.

A to su karakteristike svih igračkih klasika još od vremena čuvene igre "Pong".

Ove igre su odbile da koriste neprekidne eksplozije, alfa-mužjak stavove u igricima, i prigrlile su sistem postepenih nagrada, bez kazni, za igrače koji napreduju.

Čak su neke igrice u uputstvu za korišćenje sugerisale igračima da povećaju nivo težine, ukoliko uspjevaju da izdrže preko 2 minuta u nekoj fazi igre

Potpuno su izvrnule tradicionalni dizajn video igara.

Još od "Pac Man-a" elektronske igre su bile izazov za koji bila potrebna vještina, a nagrade su bile rezervisane samo za najvještije i najposvećenije igrače koji su jurili da postignu najbolje rezultate.

Čak su neke igrice u uputstvu za korišćenje sugerisale igračima da povećaju nivo težine, ukoliko uspjevaju da izdrže preko 2 minuta u nekoj fazi igre.

Međutim, Facebook igre su bile široko usmjerene i besplatne, i našle su način da ohrabre ljude da komuniciraju preko igrice, i tako ih dugoročno zainteresovale za igranje.

PC "bježi" na Facebook

Bez "nabudžene grafike" i sa jednostavnim aplikativnim rješenjima, njih primamljivim čini njihov "gejmplej" odnosno lakoća i dopadljivost igranja. CNN ih poredi sa lukom, čiji je svaki sloj sočniji nakon prethodno oguljenog.

"Civilization"

Mnoge čuvene PC franšize pokušavaju da se premjeste na Facebook, i da adaptiraju sadržaj da bi bio pristupačniji i lakši za igranje, a najčuveniji primjer je kultna strategija "Civilization".

I poznati tvorci igara kao što su Brajan Rejnolds, Džon Romero i Stiv Merecki se okreću kreiranju igrica za socijalne mreže, i čini se da će igre preko Facebook-a učiniti zastarjelim i prevaziđenim klasične PC i konzolaške igre.

"CityVille" je igrica sa najbržim rastom popularnosti u istoriji, i mjesečno je igra blizu 20 miliona ljudi

"CityVille" je igrica sa najbržim rastom popularnosti u istoriji, i mjesečno je igra blizu 20 miliona ljudi, dok je najviša cifra korisnika koju je dostigao kultni MMORP "World of Warcraft" "samo" 12 miliona igrača.

Facebook igre postaju i žanrovski zahtjevne pa imamo i strategije (Mafia Wars), sportske naslove (MMA Pro Fighter) i simulacije (Ravenwood Fair).

Zaključak je jednostavan: ove igre su potpuno promijenile fokus, definiciju i percepciju video igrica, potpuno zanemarivši grafička dostignuća i prebacile igrače u tople pastelne prozore.

Bonus video: