Pripadnici Vojske Crne Gore na najvećoj NATO vježbi posljednjih godina

Ova vježba biće izvedena pod komandom komandanta Združenih snaga u Napulju Džejmsa Fogoa
214 pregleda 19 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Miloš Rudović
Vojska Crne Gore, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 30.08.2018. 05:12h

Vojska Crne Gore planira da učestvuje u jednoj od najvećih NATO vježbi posljednjih godina.

"Napominjemo da je ‘Trident Juncture 18’ jedna od najznačajnijih i najvećih NATO vježbi organizovanih u posljednjih nekoliko godina, sa oko 40.000 učesnika iz preko 30 zemalja članica Alijanse i partnerskih zemalja,“ saopšteno je "Vijestima" iz Ministarstva odbrane.

"Trident Juncture 18" biće krajem oktobra i početkom novembra održana u Norveškoj.

Ova vježba će imati scenario iz Člana 5 (kolektivna odbrana) i biće izvedena pod komandom komandanta Združenih snaga u Napulju, admirala Džejmsa Fogoa.

Član 5 podrazumijeva da u slučaju napada na jednu članicu, sve ostale članice priskaču u njenu pomoć.

Iz Alijanse su ranije kazali da su o njenom održavanju obavijestili članice OEBS-a, dodajući da je Moskva o tome obaviještena na posljednjem sastanku Savjeta NATO - Rusija.

"Posvećeni smo odbrani i odvraćanju. To je tema ove vježbe: obučavanje da se odbranimo i stvaranje efekta odvraćanja, spremni da odgovorimo na bilo koju prijetnju u svakom trenutku iz bilo koga smjera“, pojasnio je Fogo.

Fogo je boravio u Crnoj Gori krajem maja.

Iz Ministarstva su kazali da su vojnici ranije ove godine boravili u Norveškoj, gdje su u maju imali priliku da svoje vještine i znanja primijene u okviru vježbe „Trident Jaguar“.

Crna Gora postala je punopravna članica NATO u junu prošle godine. Pripadnici VCG već učestvuju u misiji u Avganistanu, a očekuje ih učešće u misijama na Kosovu i Letoniji, a namjeravaju da učestvuju i u misiji u Iraku.

"Učešćem u NATO misijama i vježbama Crna Gora, kao dio kolektivnog sistema bezbjednosti, doprinosi očuvanju mira i stabilnosti kako evroatlantske zajednice, tako i izvan njenih granica", kazali su iz resora Predraga Boškovića.

Bonus video: