Šta je bilo na sastanku opozicije: Šest sati, nijedan dogovor

Na sastanku su Demokratski front uz podršku Socijalističke narodne partije, Radničke partije i Ujedinjene Crne Gore nudili opoziciju zajedničku listu

49040 pregleda 604 reakcija 140 komentar(a)
Vučinić i Danilović su bili jedini lideri partija na sastanku, Foto: Savo Prelević
Vučinić i Danilović su bili jedini lideri partija na sastanku, Foto: Savo Prelević

Nakon šest sati nadigravanja na sastanku većeg dijela opozicije nije postignuta saglasnost ni oko jedne tačke - počev od zajedničke izborne liste, bojkota izbora ili izlaska u više kolona, saznaju "Vijesti".

Sastanak je počeo izjašnjavanjem da li se uopšte izlazi na izbore, sagovornici tvrde da se jedino URA decidno izjasnila da je spremna za bojkot, a da su Demokrate bojkot pominjale kao dio njihovog plana od sedam tačaka.

Prema saznanjima „Vijesti“, na sastanku su Demokratski front uz podršku Socijalističke narodne partije, Radničke partije i Ujedinjene Crne Gore nudili opoziciju zajedničku listu, što podsjeća na pregovore istih aktera uoči predsjedničkih izbora 2018. kada je takođe forsiran zajednički kandidat, koji je na kraju odustao od kandidature.

Traženo je od ostalih partija da se izjasne, kažu sagovornici koji navode da su Demokrate kazale da nemaju ništa protiv zajedničke liste, ali pod uslovom da sve opozicione partije sa sastanka budu na njoj. Neđeljko Rudović iz Demosa je kazao ne smatra da je zajednička lista najbolje rješenje, već da je bolje da se ide u više kolona, ali da bi, u slučaju da se svi dogovore, i oni pristali na zajednički nastup. Rudović je takođe tražio i da ne bude etiketiranja „izdajnika“ u slučaju da ne bude dogovora o jedinstvenoj listi.

Demokrate su takođe podržale tezu da je izlazak u više kolona takođe dobro rješenje, navodeći primjere Budve i Kotora 2016. godine. Na sastanku je rečeno i da dogovor za parlamentarne izbore ne bi obavezivao i partije da na lokalne izbore izađu zajedno.

URA se saglasila da je potrebno objedinjavanje opozicije i da su zajedničke akcije dobre, ali da jedinstvena lista nije rješenje. U jednom trenutku je nuđeno i da se svi osim URE dogovore oko zajedničke liste, a da URA bojkotuje izbore, ali to Demokratama nije bila prihvatljiva opcija.

Pominjalo se i da URA nastupi sama van zajedničke liste kako bi se pretendovalo na takozvane suverenističke glasove.

Na sastanku su učestvovali Slaven Radunović i Maja Vukićević (DF), Krsto Radović i Dragan Krapović (Demokrate), Dragan Ivanović i Dragoslav Šćekić (SNP), Maksim Vučinić (Radnička partija), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Zoran Mikić i Miloš Konatar (GP URA) i poslanik Demosa Neđeljko Rudović.

Bonus video: