Egipat i Ilon Mask: Ministarka poručila biznismenu - piramide nisu gradili vanzemaljci

Šef kompanije Spejs Iks napisao je tvit podrške teoretičarima zavjera koji kažu da su vanzemaljci bili učestvovali u izgradnji piramida.

5632 pregleda 7 komentar(a)
Piramide u Egiptu, Foto: Getty Images
Piramide u Egiptu, Foto: Getty Images

Egipat je pozvao milijardera Ilona Maska da poseti tu zemlju i uveri se da njene slavne piramide nisu izgradili vanzemaljci.

Šef kompanije Spejs Iks napisao je tvit podrške teoretičarima zavera koji kažu da su vanzemaljci bili učestvovali u izgradnji piramida.

Ali, egipatska ministarka za međunarodnu saradnju kaže da je to nemoguće i da je pregled grobnica graditelja dokaz za to.

Grobnice otkrivene 1990-ih godina definitivni su dokaz, kažu stručnjaci, da su veličanstvene građevine zaista delo starih Egipćani.

Mask je napisao na Tviteru: „Vanzemaljci su sagradili piramide očigledno", a objava je retvitovana više od 86.000 puta.


Egipatska ministarka za međunarodnu saradnju Ranija al-Mašat odgovorila je na Tviteru rekavši da ga prati i da se divi njegovom radu, ali ga je pozvala da dodatno istraži dokaze o gradnji piramida za egipatske faraone.


Egipatski arheolog Zahi Havas takođe je odgovorio kratkim video snimkom na arapskom jeziku koji je objavio na društvenim mrežama. Rekao je da su Maskovi argumenti „potpuna halucinacija".

„Našao sam grobove graditelja piramida koji svima govore da su oni Egipćani i da nisu bili robovi", prenosi Idžipt tudej.

Mask je kasnije objavio link sa sajta BBC Histori o graditeljima piramida i rekao: „Ovaj tekst BBC-ja daje razuman razumnu sliku o tome kako su sagrađene".

Do danas je preživelo više od 100 piramida, ali najpoznatija je Velika u Gizi- visoka više od 137 metara.

Većina je napravljena da bude grobnica za egipatske vladare.

Mask je poznat po velikom broju tvitova. Jednom je rekao za CNBC: „Tviter je ratna zona. Ako neko uskoči u ratnu zonu, to je kao: U redu, ti si u areni. Idemo!"


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: