CPE: Nikšićane iskustvo u saradnji sa lokalnom samoupravom sprečava u iznošenju svojih potreba

Koordinatorka za međunarodne projekte CPE, Svetlana Tomić, kazala je da predstavnici lokalne samouprave nijesu činili značajne napore da informišu građane o ključnim odlukama i da svoj rad učine otvorenijim i transparentnijim

3226 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Nikšić (ilustracija), Foto: Skupstina.me
Nikšić (ilustracija), Foto: Skupstina.me

Nikšićani su svjesni problema sa kojima se društvo suočava, ali ih iskustvo u saradnji sa lokalnom samoupravom sprečava u iznošenju svojih potreba, saopšteno je iz Centra za političku edukaciju (CPE).

Koordinatorka za međunarodne projekte CPE, Svetlana Tomić, kazala je da predstavnici lokalne samouprave nijesu činili značajne napore da informišu građane o ključnim odlukama i da svoj rad učine otvorenijim i transparentnijim.

Ona je rekla da je ta nevladina organizacija (NVO) u okviru projekta „Na putu ka demokratiji – ka servisu građana“, koji finansira Evropska zadužbina za demokratiju, realizovao pet foruma.

Forumi su se, kako je navela, odnosili na ekološke probleme, omladinske potrebe, probleme sa kojima se suočavaju sportisti i sportske organizacije u Nikšiću, pitanje neiskorišćenosti turističkih potencijala i probleme putne infrastrukture.

"Cilj naših aktivnosti je bio da na inovativan i dinamičan način spojimo predstavnike lokalne samouprave, predstavnike političkih partija, civilnog sektora i građane na jednom mjestu i da podstaknemo diskusiju među njima", pojasnila je Tomić.

Prema njenim riječima, finalni cilj takvog formata foruma je postizanje većeg stepena inicijativnosti kod građana i stvaranje pretpostavki za transparentniji rad lokalne samouprave.

Tomić je rekla da je na svakom forumu uočen visok nivo zainteresovanosti građana za pomenute teme.

„Dok smo sa druge strane imali predstavnike lokalne samouprave koji su imali primjedbu na pasivnost građana i učešće u javnim raspravama o pitanjima od javnog značaja“, dodala je Tomić.

Kako je navela, predstavnici političkih partija su na forumima imali priliku da iznesu svoja idejna rješenja za ključne probleme sa kojima se građani suočavaju, dok su predstavnici NVO prezentovali svoja iskustva u radu na terenu i sugerisali na konkretne društvene probleme.

Tomić smatra da su aktivnosti CPE podstakle učesnike da razmisle o svojim ulogama u društvu.

Ona je ocijenila da je jedan takav projekat bio poželjan i potreban kako bi se građani probudili i osvijestili sopstvenu ulogu u našem društvu.

"Očekivano stanje jednog demokratskog društva je da imamo građane koji su slobodni da izraze svoje probleme i potrebe kroz konkretne inicijative", kazala je Tomić.

Uz to, smatra ona, treba da postoje političke partije koje usmjeravaju njihove inpute ka vlasti, NVO koje kontrolišu kompletan proces i kroz svoje projektne aktivnosti podstiču zdrave društvene promjene, i predstavnike vlasti koji djeluju kao servis građana.

"U daljem dijelu planiramo realizaciju tri performansa koji će simbolično podsjetiti političare na njihova predizborna obećanja", poručila je Tomić.

Ona je najavila i kreiranje digitalne brošure koja će objediniti sve realizovane aktivnosti i predstaviti konkretne društvene probleme u navedenim oblastima, kao i relevantne preporuke za donosioce odluka.

Bonus video: