Radovanić: Šćepanovićeva manipuliše, Zakon o eksproprijaciji omogućava DPS-u da gradi bilo gdje

Radovanić navodi i da je Šćepanovićeva saopštila neistinu da je Zakon o uređenju i izgradnji objekata prestao da važi
85 pregleda 2 komentar(a)
Mileta Radovanić, Foto: Savo Prelević
Mileta Radovanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2018. 15:55h

Tvrdnje Marte Šćepanović, jedne od predlagača Izmjena Zakona o eksproprijaciji, a inače poslanice DPS-a u Skupštini Crne Gore iznešene na javnom servisu su netačne, manipulativne i služe za obmanjivanje javnosti, ocijenio je danas Mileta Radovanić, generalni sekretar URA.

„Šćepanovićeva je u emisiji „Okvir“ kazala da se Zakonom o eksproprijaciji utvrđuje javni interes (član 4a) a koji eksproprijaciju dozvoljava samo za objekata komunalne infrastrukture, objekte za potrebe državnih organa, organa Glavnog grada, Prijestonice, zdravstvenih, prosvjetnih, kulturnih i sportskih objekata, industrijskih, energetskih, vodoprivrednih, saobraćajnih, objekata mreže infrastrukture elektronskih komunikacija kao i istraživanje i eksploatacija rudnih i drugih prirodnih bogatastava. To naprosto nije istina jer članom 14 istog Zakona predviđa se da 'Ako javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti nije utvrđen posebnim zakonom, javni interes može utvrditi i Vlada Crne Gore, na osnovu posebnog elaborata'“, kazao je Radovanić.

Kaže da se time otvara mogućnost da Vlada zemljište građana može posebnim eloboratom utvrditi kao zemljište javnog interesa u npr. gradnji određenog hotela ili bilo kakvog drugog objekta.

Radovanić navodi i da je Šćepanovićeva saopštila neistinu da je Zakon o uređenju i izgradnji objekata prestao da važi.

„To je neistina jer je na snazi član 7 tog Zakona koji utvrđuje takozvani „opšti interes u kojem spadaju i hoteli, turistički objekti i dr. Sasvim je jasno da je namjera da se sa ovim izmjenama Zakona funkcioneri DPS-a još više obogate, tako što će njihovim tajkunima, rođacima i sumnjivim investitorima omogućivati gradnju na bilo kom mjestu u Crnoj Gori“, naglašava Radovanić.

On je zaključio da je URA i na pres konferenciji povodom ove teme naglasila da je riječ o Izmjenama zakona koje su kontraverzne i kriminalne, da se njima krši pravo svojine, Ustav Crne Gore i Evropska konvencija.

Bonus video: