Svjetski je dan životne sredine: Borba protiv plastičnog otpada u moru

Potpisan je i memorandum o saradnji na projektu “Uhvati čist talas”, kojim je predviđeno da ovog ljeta oko 30 plaža i ugostiteljskih objekata na potezu Slovenske plaže i šetališta u Budvi učestvuju u projektu ,,Uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja ambalažnim otpadom u opštini Budva“
223 pregleda 0 komentar(a)
More, Foto: Shutterstock
More, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2018. 15:15h

Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta u Crnoj Gori, koja od 20. septembra 1991. godine nosi epitet ekološke države, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma povom Svjetskog dana životne sredine 5. juna.

“U svim strateškim dokumentima u kojima su definisani prioriteti i pravci razvoja Crne Gore, značajno mjesto zauzimaju mjere koje se tiču unapređenja životne sredine. Ono što u velikoj mjeri doprinosi efikasnijem očuvanju životne sredine i čemu se u posljednje vrijeme poklanja znatna pažnja je podizanje nivoa ekološke svijesti kod građana, kroz brojne aktivnosti koje se sprovode, kao i kroz redovno informisanje javnosti o stanju okruženja u kom žive i evidentiranim problemima”, piše u saopštenju.

Navodi se da Crna Gora ima skoro 13 odsto teritorije države pod nacionalnom zaštitom i prepoznata je kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60 odsto teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu).

“Za dodatno očuvanje životnog okruženja ključno je da svi društveni akteri djeluju na način kojim će doprinijeti bržem i ravnomjernijem ekonomskom i društvenom razvoju koji nije u sukobu sa ekološkim principima. Takođe, promovisanje koncepta očuvanja životne sredine zahtjeva stalan međusobni dijalog svih zainteresovanih strana, kako bi se obezbijedili konačni rezultati koji će donijeti najveće koristi društvu u cjelini”.

Navodi se da klimatske promjene, odlaganje otpada, emisije štetnih gasova, očuvanje biodiverziteta i ostala značajna pitanja u ovoj oblasti utiču na sve segmente društva i zahtijevaju ozbiljan pristup.

“Vodeći se tom činjenicom, a u kontekstu sve intenzivnijeg procesa evropskih integracija koji je Crna Gora izabrala kao svoj put razvoja, intenzivno se radi na preuzimanju i implementaciji zahtjevnih evropskih standarda usmjerenih na obezbjeđivanje efikasne zaštite životne sredine. Proces usvajanja novih pravnih standarda je dinamičan, tako da se permanentno radi na unaprjeđenju pravnih i institucionalnih kapaciteta Crne Gore, a što će doprinijeti efikasnijoj zaštiti životne sredine”.

Svjetski dan životne sredine proglasila je Generalna skupština UN 1972. godine na Konferenciji o zaštiti životne sredine u Stokholmu, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Ovogodišnji Dan životne sredine obilježava kampanja „Čista mora“. Cilj kampanje „Čista mora“ je uključivanje predstavnika vladinog sektora, javnosti, civilnog društva i privatnog sektora u borbu protiv zagađenja prouzrokovanog plastičnim otpadom koji dospijeva u more.

Tim povodom danas je potpisan memorandum o saradnji na projektu “Uhvati čist talas”, kojim je predviđeno da ovog ljeta oko 30 plaža i ugostiteljskih objekata na potezu Slovenske plaže i šetališta u Budvi učestvuju u projektu ,,Uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja ambalažnim otpadom u opštini Budva“.

Projektne aktivnosti prikupljanja, selektivnog odlaganja i dalje reciklaže ambalažnog otpada biće realizovane od 15. juna do 15. septembra.

Memorandum o saradnji na tom projektu potpisali su predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kompanije Coca – Cola HBC Crna Gora, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Opštine ,,Budva“, preduzeća ,,Komunalno“ Budva, Regionalne deponije,,Možura“ Bar i Ekološkog pokreta,,Ozon“.

Prihod ostvaren od plasiranja ambalažnog otpada na tržište biće ustupljen Regionalnoj deponiji „Možura“, kako bi se tim novcem dao doprinos unaprjeđenju infrastrukture za reciklažu.

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine i obilježavanja početka turističke sezone danas je predstavljen projekat uređenja sedam pješačkih staza na poluostrvu Luštica.

Projekat su zajednički realizovale opštine Herceg Novi i Tivat. Planinarski klub „Subra“ iz Herceg Novog staze je markirao, a aktivnosti su kofinansirane kroz projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” Kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj u Podgorici.

Bonus video: