Novi hjundai i30: Pažljivo slušali potrebe kupaca

Korejski konkurent golfu poboljšan je u svim aspektima, od dizajna do modernih tehnologija
1 komentar(a)
hjundai i30, Foto: Saša Marković
hjundai i30, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 21.03.2017. 19:53h

Od vremena kad je prvi hjundai i30 stigao na tržište 2007. godine kao jeftina alternativa u golf klasi, mnogo toga se promijenilo.

Već 2011, na sajmu automobila u Frankfurtu, Hjundai lansira novu generaciju koja se našla na naslovnim stranicama nakon što je tadašnji direktor Folksvagena Martin Vinterkorn posjetivši štand korejskog proizvođača i javno odao priznanje konkurenciji.

Ove godine na tržište dolazi i treća generacija, koju smo imali priliku da probamo na prvim testnim vožnjama za medije kroz Bosnu i Hercegovinu. U Hjundaiju kažu da su pažljivo saslušali potrebe kupaca, redefinisali svoju ponudu, i stvorili automobil za svakoga.

“Hjundai se već trideset godina fokusira na evropsko tržište, pa i30 u genetskom kodu ima evropski stil. Novi model smo poboljšali po pitanju dizajna, ali i kad je riječ o bezbjednosti i visokotehnološkim funkcijama”, kazao nam je Kris Kim iz Hjundaija.

Kad je riječ o dizajnu, on nije revolucionarno promijenjen, ali je dobio na zrelosti i prefinjenosti. Korejci očigledno ne osjećaju potrebu da napadnim dizajnom nadoknađuju neke druge slabosti, što otkriva da su prilično samouvjereni u svoj proizvod. Inače, Hjundai kod i30 uvodi novi element dizajna prednjeg dijela, kaskadnu masku hladnjaka, koja će postati novi identitet porodice Hjundai modela u budućnosti.

Sa 434 cm, novi i30 je duži od VW golfa za čak 8 cm, a i međuosovinsko rastojanje je veće za 3 cm. Ove mjere jasno govore da će, što se tiče prostora u unutrašnjosti, putnici imati komfor iznad prosjeka.

I30 je, naime, jedan od automobila najpogodnijih za porodičnu upotrebu u svojoj klasi. Čak je i prtljažnik od 395 litara u samom vrhu segmenta.

Ali nije samo prostranost kabine bila predmet pažnje Hjundaijevih stilista. Na prvi pogled je jasno da je na komandnoj tabli napravljena prekompozicija. Vertikalni ventilacioni otvori su ustupili mjesto horizontalnim da bi se otvorilo mjesto za veliki displej koji štrči iz centralne konzole, a i ostali elementi su sada pogodniji za upotrebu.

Slična situacija je i na volanu, prekidači koji su ranije bili u donjem dijelu prebačeni su gore, tamo gdje je lakše do njih doprijeti prstom. Ovdje postoji samo jedna zamjerka. Prekidač za regulaciju jačine zvuka ima i dodatnu funkciju za mutiranje, pa ćete često slučajno prekinuti omiljenu pjesmu taman kad ste riješili da pojačate ton.

Eksperimenata sa instrument tablom nije bilo, pa su pred vozačem i dalje lako čitljivi analogni mjerači, ali i dodatni displej putnog računara.

Dodirujući površine koje su vam najčešće pri ruci, shvatićete da je i kvalitet materijala podignut na viši nivo.

Magistralni put koji se pruža od Sarajeva prema Mostaru dolinom Neretve je prilično kvalitetan, ali čak i kada je bilo neravnina, i30 ih upija sa lakoćom. Na krivudavim dionicama do izražaja dolazi novo zadnje multilink vješanje koje donosi stabilnost i trakciju. i pored nešto mekšeg vješanja i30 prolazi krivine u sportskom maniru. Ako postoji nešto što bi moglo da bude bolje, to je volan koji nije baš direktan.

Hjundai je i tehnološki značajno unaprijedio i30. Tu su sistemi povezivanja kao što su Apple CarPlay, Android Auto, kao i opcija bežičnog punjenja smart telefona. Bezbjednost je stavljena u vrh liste prioriteta, pa su tu najnovije funkcije poput sistema za autonomno kočenje u hitnim situacijama. Hjundai i30 na naše tržište stiže uskoro, a cijene će da budu objavljene pred sam početak prodaje.

Trocilindarski turbo prijatno iznenadio

Ponuda motora se sastoji od turbobenzinskih i turbodiuzel motora, a samo osnovni model pokreće atmosferski agregat zapremine 1,4 litra snage 100 konja.

Vozeći ovaj automobil magistralom od Sarajeva prema Konjicu došli smo do zaključka da on nije baš najidealniji izbor za brdska područja, ali da u gradskoj upotrebi i na ravnom putu može da bude solidna opcija.

Ipak, naš izbor kad je riječ o benzincima pada na trocilindarski jednolitarski turbo . Osim što je 20 konja jači, on je mnogo agilniji i sposobniji pri preticanju, a potrošnja je dosta povoljna. Prilično je fleksibilan, a i u gradu i na autoputu se osjeća kao kod kuće.

On je toliko dobar da skuplji turbo od 1,4 litra pored njega izgleda suvišan. Iako na papiru brži, to se rijetko kad osjeti, a pri tom mu je i potrošnja veća. Turbodizelaši su zapremine 1,6 litara u tri nivoa snage, od 95, 110 i 136 konja.

Bonus video: