navigacija Naslovnica Premium

AGENCIJA ZA IZGRADNJU I RAZVOJ PODGORICE KRŠILA ZAKON

1.3.2016 07:30

Aco Đukanović može da crta planove i bez licence

Prema odluci Državne komisije, Đukanović je posao dobio iako nije imao licencu za saobraćaj

Aco Đukanović može da crta planove i bez licence Trebalo da radi DUP za Tuzi
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Ana Komatina

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice prekršila je zakon dodijelivši krajem prošle godine posao vrijedan 25.000 eura Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje (RZUP), iza kojeg stoji premijerov brat Aco Đukanović.

Prema odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, u koju su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) imali uvid, Đukanović je posao dobio iako nije imao neophodnu licencu za saobraćaj. 

Agencija je u oktobru prošle godine tražila najboljeg ponuđača za izradu Detaljnog urbanističkog plana "Tuzi centar", koji će se finansirati iz budžeta Glavnog grada. 

Na javni poziv javio se RZUP sa firmom "Planplus" i podugovaračem "Geo&Arh projekt". Oni su za taj posao tražili 17.850 eura. 

S duge strane, zajedničku ponudu dostavio je i podgorički "Winsoft" sa "Centrom za urbanizam i arhitekturu", koji su ponudili 25.000 eura. 

Nakon što je Agencija posao dodijelila Đukanoviću 12. oktobra prošle godine, iako konzorcijum nije imao licencu za saobraćaj predviđenu pozivom, "Winsoft" sa "Centrom za urbanizam i arhitekturu" se žalio Državnoj komisiji. 

U februaru ove godine Komisija je odlučila da je Agencija prekršila Zakon o upravnom postupku i Zakon o javnim nabavkama, dodijelivši posao firmi RZUP. 

Tim je zakonom propisano da ponuda, da bi bila ispravna i prihvaćena, mora u cjelosti da ispunjava uslove predviđene javnim pozivom.

Aco ĐukanovićAco Đukanović

Tenderskom dokumentacijom Agencija je tražila da ponuđač mora da ima licencu za izradu planskih dokumenata iz oblasti saobraćaja, što RZUP i “Plan plus” nijesu dostavili. 

Nakon što je drugorangirani konzorcijum podnio žalbu, iz Agencije su naveli da je Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata propisano da planski dokument može da izrađuje i firma koja ima zaposlenog sa licencom, kao i da preduzeća koja imaju zaposlene inženjere ne moraju da imaju pojedinačnu licencu za svaku fazu. 

U odgovoru na žalbu istakli su i da im je RZUP “dokazao” da ima dva zaposlena sa neophodnom licencom. 

Na primjedbu "Winsofta" da RZUP nema licencu, Agencija je odgovorila da je RZUP dobio mišljenje Inženjerske komore Crne Gore, koja je konstatovala da "izradu planskog dokumenta može da vrši pravno lice ili privredno društvo koje posjeduje licencu za izradu planskog dokumenta i da djelove planskog dokumenta mogu da izrađuju fizička lica, koja posjeduju licence planera pojedinačnih faza, a zaposleni su u pravnom licu koje posjeduje licencu". 

U odluci Državne komisije stoji da Agencija nije potpuno utvrdila činjenično stanje, kao ni navela razloge zbog kojih je RZUP dodijelila posao.

Predstavnici "Winsofta" nijesu htjeli da komentarišu ovaj slučaj, kao ni to da li smatraju da je RZUP privilegovan na javnim tenderima, iako je CIN-CG više puta kontaktirao tu firmu. 

CIN-CG ranije je objavio da je RZUP dobio milione eura iz državnog budžeta na ime izrade planskih dokumenata i nadzora projekata. Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice je, osim ovog osporenog tendera, firmi premijerovog brata dodijelila ranije više poslova.

Neki od njih su izrade i izmjene dopuna detaljnih urbanističkih planova: "Kruševac zona 2, 3 i 4", "Konik - Stari aerodrom faza III", "Univerzitetski centar", "Zagorič 1 - dio zone A", kao i izrada glavnog projekta rekonstrukcije trotoara i izgradnje biciklističkih staza na više lokacija.

Premijerov brat najviše radi, ali kažu da nije privilegovan

Ponude RZUP-a okarakterisane su kao najbolje na više od 60 tendera u posljednjih pet godina. Na portalu Uprave najviše je ugovora potpisano između Direkcije javnih radova i RZUP-a.

Firma Đukanovića od 2012. dobila je čak 16 poslova, među kojima su glavni projekti rekonstrukcije puteva, stalni stručni nadzori na izgradnji Studentskog doma, Zavoda za transfuziju krvi... CIN-CG je pitao Direkciju smatraju li da je RZUP privilegovan, kao i koje firme su, preko javnih nabavki, najviše poslovale sa njima u prethodne četiri godine. 

Iz Direkcije je saopšteno da su, kada je riječ o ovim uslugama, najveći broj ugovora sklopili sa pet firmi, među kojima je i RZUP. 

U odgovoru piše i da su, pored RZUP-a, tu i "Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja", "ING-invest", "Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu" i "Ding". Naglasili su da su svi ugovori sklapani po procedurama propisanim zakonom.

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, CINCG 
Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 14

 • m@rk0 2 godine i 8 mjeseci
  Cus privilegovan, premijerov brat, ma sto vam pada na pamet... Ovo je CG, vladavina prava i zakona, privilegovanih nemaa...
  • 15
  • 0
 • slobodnacrnagora 2 godine i 8 mjeseci
  @... zar to nije jos jedan nas uspijesni biznismen koji se obogatio na raznome svercu a jedno od toga je gorivo... moze mu i biti jer je tako u svim drzavama u svijetu kojom vlada diktator... jedina ekonomija koja se razvijala u CG zadnjih 25 godina je razni sverc od igle do aviona a usput se sirila korupcija, monopol i podanistvo, nemoral itd....! e viva..!!
  • 14
  • 0
 • klipan 2 godine i 8 mjeseci
  šta će im licenca za projektovanje , kad im prijatelj (maljava ruka) igra glavnu ulogu Djemsa Bonda u domaćoj tragediji " Licence to kill (in the hospital) "
  • 12
  • 0