navigacija Naslovnica Premium

SVI TRAŽE REVIZIJU PRESUDE ZA LIMENKU

1.8.2015 08:05

Acu Đukanoviću malo sedam miliona

O reviziji odlučuje Vrhovni sud, kome Osnovni treba da proslijedi zahtjev nakon što ostavi rok strankama da se o njemu izjasne...

Acu Đukanoviću malo sedam miliona Aco Đukanović
Mila Radulović
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Mila Radulović

I Aco Đukanović i zastupnik države traže reviziju presude, kojom je pravosnažno odlučeno  da se na ime izmakle dobiti premijerovom bratu  iz budžeta plati oko sedam miliona eura.

Ukoliko revizijom ne bude odlučeno drugačije, građani će toliko platiti Đukanoviću jer država nije poštovala  ugovor o kupoprodaji zemljišta koji je potpisala sa tim biznismenom.

„U predmetu -  tužilac Aco Đukanović protiv tužene Države Crne Gore, reviziju je izjavio zakonski zastupnik tuženog - Zaštitnik imovinsko pravnih interesa 24.07.2015. kao i tužilac preko svog punomoćnika 27.07.2015”, piše  u odgovoru Osnovnog suda, kome je zahtjev i podnijet jer je donio prvostepenu presudu.

O reviziji međutim odlučuje Vrhovni sud, kome Osnovni treba da proslijedi zahtjev nakon što ostavi rok strankama da se o njemu izjasne.

To se i navodi u odgovoru portparolke Osnovnog suda Marine Kalezić, koja je pojasnila  da “zbog potrebnog roka radi dostavljanja revizije na odgovor, predmet još  nije proslijeđen Vrhovnom sudu,  nadležnom za odlučivanje po podnijetom vanrednom pravnom lijeku“.

Limenka

Na Đukanovićevom bivšem placu  i dalje se nalaze šalteri  MUP-a, u sklopu takozvane  Limenke, iako je prvobitnim ugovorom bilo planirano da se ona iseli do kraja 2010. godine.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Natalija Boričić  prije više od dvije godine presudom je  obavezala državu  da Acu Đukanoviću  isplati nešto više od devet miliona eura sa kamatama za izgubljenu dobit, ali i razliku u cijeni spornog zemljišta na dan zaključenja i dan raskida ugovora.

Boričić je ranije usvojila i dio Đukanovićevog tužbenog zahtjeva prema kojem država treba da mu vrati preko tri i po miliona eura, čime će mu sa kamatom vratiti i novac koji je dao za kupovinu tog zemljišta.

Đukanović je, u julu 2012. godine, tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u podgoričkom naselju Momišići.

On je 2008. godine kupio zemljište od preko 7.000 kvadrata na kojem se nalazi policijska Limenka...  Ugovorom su se službenici  Uprave policije i MUP-a obavezali  da se  isele do kraja 2010.  ali je to učinila jedino policija.

Uslove za zaključenje tog posla  diktirala je Vlada, ali obaveze koje je imala prema Đukanoviću nije ispunila, jer nijesu isplaćivali penale na osnovu korišćenja njegove imovine.

Vlada je tada raspravljala o zahtjevu Đukanovića  da se ispune obaveze iz ugovora - da MUP izmjesti Službu za izdavanje ličnih dokumenata iz te zgrade.

Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji  predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog prostora.

Đukanović je ušao u poslovni poduhvat sa MUP-om i policijom nekoliko mjeseci nakon što je tadašnji vrhovni državni tužilac poništio kupoprodajni ugovor između Uprave policije i firme "Čelebić" kao nezakonit, jer je prodat bez tendera.

Milo Đukanović nije govorio istinu u Skupštini

 Odgovorajući na poslaničko pitanje samostalnog poslanika Velizara Kaluđerovića o tome ko će odgovarati u Vladi zbog ovakvog posla štetnog po državu, premijer Milo Đukanović, između ostalog, rekao je da on nije bio na toj poziciji kada je zaključen posao oko Limenke. 

Nedjeljnik „Monitor“ objavio je u posljednjem broju da je  licitacija na kojoj je njegov brat dobio posao  održana 22. aprila 2008. a da je Đukanović novi mandat,  počeo 29. februara iste godine.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 93

 • MNjEnje 3 godine i 3 mjeseca
  premijerov brat će dobit 7 miliona zbog "greške" koju je napravila vlada koju drži brat premijerr. bukvalno se izmišljaju razlozi da se uzmu pare od crnogorskih građana. pa samo ovo bi razumnom i poštenom čoeku bilo dovoljno da ih ne glasa. ako je reakcija "ne no će srbi da budu na vlast" ili "i drugi će krasti", žao mi je, pali ste na ispitu života. napustite planetu
  ( 1 )
  • 14
  • 0
  PravoslavnaCrnaGora1 1.8.2015 14:23
  Da mogu dao bih ti 100 pluseva,pogodio si u srž!Ova dva "izgovora" koristi 90% nekultivisanog glasačkog tijela kleptomana na vlasti.
  • 4
  • 0
 • Zunzara 3 godine i 3 mjeseca
  „U predmetu - tužilac Aco Đukanović protiv tužene Države Crne Gore"... Ovo je Bogu za plakat
  ( 1 )
  • 12
  • 0
  Toro 1.8.2015 16:01
  Ili "Aco protiv samoga sebe"!
  • 2
  • 0
 • peki 3 godine i 3 mjeseca
  Cudo je pohlepa i navika.Cudno je da kad je vec krenii da tuzi frzavu nije razmislio sta sve sa sobom nosi to.Sad se ustvari pokazuju i dokazuju sumnje mnigih u motive ubrzanog puta ka refetendumu p damostalnosti.Stvorio je privatnu drzavu.Ne boji se sudskog progona jer kontriluse sve drzavne inatitucije. a bojao se sa razlogom zbog sverca duvana potom privatizacije Telekoma i evo sad i Limenka.Bolje i sigurnije je kad su tu Veka/Vesna Medenica/ i sad Ivica/VDT/ za godinu rada nijedan novi sluca
  • 11
  • 0