navigacija Naslovnica Premium

CIJENE DA USKLADE SA STANDARDOM

22.3.2017 20:46

Advokatima će za tarife trebati odobrenje Vlade

U Advokatskoj komori kažu da nemaju problem sa novim rješenjem i vjeruju da će dobro sarađivati sa Ministarstvom pravde

Advokatima će za tarife trebati odobrenje Vlade Ilustracija
Marija Mirjačić
Foto: Shutterstock.com Autor: Marija Mirjačić

Izmjenama i dopunama Zakona o advokaturu, koje su u skupštinskoj proceduri, definisano je da će Advokatska komora za svoje tarife morati prethodno da pribavi saglasnost Vlade.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je trebalo da razmatra izmjene i dopune tog akta, ali je sjednica odložena.

Ministarstvo pravde, Advokatska komora, sudstvo i Državno tužilaštvo činili su radnu grupu koja je pripremila nova rješenja, a pribavljanje saglasnosti izvršne vlasti na advokatske tarife je najvažnija novina.

Doskorašnji poslanik i aktuelni član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović u aprilu prošle godine je predložio Skupštini da usvoji rješenje po kome bi Advokatska komora za svoje tarife morala da dobije saglasnost Vlade i da ih prilagodi standardu građana. On je to rješenje formalizovao kroz Predlog izmjena i dopuna Zakona o advokatskoj tarifi koji je predao u skupštinsku proceduru, ali je vladajuća većina odbila predlog Gošovića.

On je juče “Vijestima” kazao da je Vlada u januaru dostavila u skupštinsku proceduru izmjene i dopune kojima se predviđa da izvršna vlast daje saglasnost na advokatsku tarifu, kao i da nova tarifa treba da se donese u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu zakona.

Neven Gošović Gošović 

“Biće to prilika da se na transparentan način donese nova advokatska tarifa, kako bi naknada za rad advokature kao profesije koja pruža pravnu pomoć bila usklađena sa realnim, ekonomsko-socijalnim prilikama Crne Gore i to na adekvatan i pravičan način, ne dovodeći pri tom u pitanje poštovanje prava na odgovarajuću nagradu za rad advokata”, kazao je Gošović.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović rekao je “Vijestima” da su prihvatili odredbu da Vlada daje saglasnost na njihove tarife, jer je to praksa svuda u okruženju.

“Nemamo problem sa tim. Vjerujem da ćemo dobro sarađivati sa Ministarstvom pravde”, kazao je Begović.

Gošović je podsjetio da je važeći Zakon o avokaturi donijet krajem 2006. godine i da nije usaglašen sa Ustavom i potrebama društva. On je istakao da advokatura treba da bude nezavisna profesija koja u svakom društvu zasnovanom na poštovanju vladavine prava, ima posebnu ulogu.

“Ali, Ustavom proklamovana nezavisnost i samostalnost ne podrazumijeva apsolutnu slobodu advokatskoj profesiji u donošenju advokatske tarife. Ta rješenja nisu standard ni u našem okruženju. Tako je Zakonom o advokaturi Hrvatske predviđeno da advokati imaju pravo na nagradu za svoj rad, te na naknadu troškova u vezi sa obavljenim radom, saglasno tarifi, koju utvrđuje i donosi Komora, uz saglasnost ministra pravosuđa. Zakonom o advokaturi Federacije BiH, propisano je da Skupština Federalne Advokatske komore predlaže tarifu, koju odobrava Federalno ministarstvo pravde, nakon konsultacija sa ostalim relevantnim ministarstvima”, objasnio je Gošović.

Na potrebu usvajanja novog cjenovnika advokatskih tarifa ukazala je Državna revizorska institucija (DRI) u prošlogodišnjem izvještaju o novcu koji je isplaćen za izgubljene radne sporove.

Prema podacima DRI ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do 2015. godine isplaćen 71 milion eura, pri čemu troškovi sudskih postupaka (parnični troškovi i troškovi izvršenja) u osam analiziranih predmeta čine čak 46,22 odsto ukupno isplaćenog novca.

Demos: Ceh izmjena Zakona opet će platiti građani

Iz Demosa su ocijenili da se advokatura, čija je nezavisnost i samostalnost uzdignuta na nivo ustavnog principa, izmjenama zakona suočava sa nedopustivim miješanjem izvršne vlasti u pravo organa Advokatske komore da autonomno odlučuju o visini nagrade i naknade advokata.

“Motivacija Vlade za to rješenje je smanjenje izdataka države za izgubljene sudske sporove. Ova neodgovorna vlast u već viđenom maniru, umjesto da se pozabavi uzrocima problema, koji se ogleda u ogromnom broju izgubljenih sudskih sporova i da uspostavi odgovarajući sistem odgovornosti javnih funkcionera za ovu situaciju, pribjegava liječenju posljedica i nastoji da prinudi Advokatsku komora na smanjenje tarife za rad advokata”, saopštio je šef Komisije za pravna i administrativna pitanja te partije Savo Šofranac. U Demosu vjeruju da će ceh izmjena opet platiti građani, jer u skladu sa zakonom naknada troškova postupka pripada strankama koje uspiju u sudskom sporu, a koji su u skladu sa tarifom dužne da unaprijed plate usluge pravnog zastupanja.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • Golub. 1 godinu i 7 mjeseci
  Brižna li je ova naša vlada.
  • 9
  • 0
 • BorisMNE 1 godinu i 7 mjeseci
  Pojavi se jednom na unaprijed dobijeni spor i uzme po 150-200.000€. Uskladite to da uzimaju po milion.
  • 8
  • 0
 • ivan30 1 godinu i 7 mjeseci
  a ne bi ga ni uzimao da zna,da ne moze da dobije. Najjace je na radnike. Na jednu tuzbu ( samo promijeni podatke ) uzima za stotine radnika posebno kao za jednog.
  • 2
  • 0