navigacija Naslovnica Premium

PARE ZA MUZIKU

1.7.2014 08:41

Adžić nadzire PAM, a tamo mu je supruga

Svuda 70 odsto prihoda ide autorima, a 30 odsto udruženju. Ovdje je taj odnos potpuno suprotan, kazao je Zlatko Baban

Višegodišnje svađe o tome kako se troše milioni prihoda za  autore muzike, koji se slivaju na račun asocijacije Prava autora muzike - PAM, nastavljene su i juče  pred skupštinskim Odborom za antikorupciju.

PAM taj novac dobija od TV i radio-stanica i ugostiteljskih objekata i onda ga, kako je predviđeno, distribuira muzičarima srazmjerno broju emitovanja njihovih pjesama.

Nakon žustre rasprave, koja je u pojedinim momentima bila na ivici incidenta, jedini rezultat sjednice zakazane po pritužbi Udruženja kompozitora Zlatka Babana, mogla bi biti izmjena Zakona o autorskim pravima ili njegove primjene. Samo to je  članovima Odbora mogao da obeća ministar ekonomije Vladimir Kavarić, čiji resor kontroliše Zavod za intelektualnu svojinu. Taj zavod, na čijem je čelu Novak Adžić,  je opet nadzorni organ nad PAM-om.

Kako je PAM prihodovao  pet miliona eura  za sedam godina, a isplatio autorima samo 1,9 miliona, Kavarić nije znao da objasni, navodeći da to nije njegov posao.
Direktor Zavoda Novak Adžić rekao je da je nadzor pokazao da PAM radi po zakonu, a da pitanje novca nije njegov posao.

“Za vas gospodo je važno da li sam ja radio zakonito ili nezakonito? Šta vi imate sa jednom privatnom nevladinom organizacijom, čiju kontrolu traži druga NVO? To nije novac iz državnog budžeta”, kazao je on.

  Godinama se bune: Bole Bošković i Zlatko Baban

Zbog veoma glasnog govora, gotovo vikanja, ali i držanja lekcije poslanicima, predsjednik Odbora Predrag Bulatović je više puta opomenuo Adžića.

Dao je i petominutnu pauzu nakon rasprave Adžića i Koče Pavlovića (DF) o tome ko je nevaspitan, a nakon što je direktor Zavoda svima upadao u riječ i savjetovao ih da ne pričaju besmislice. Adžić je, međutim, nastavio sa tvrdnjama kako poslanici ovdje ne razumiju o čemu se radi, pa je u dva navrata reagovao i potpredsjednik Odbora Obrad Mišo Stanišić (DPS)  koji ga je najprije zamolio da”priča tiše da bi ga svi čuli”, a onda mu saopštio: “Vi ste ovdje kao predstavnik jedne kulturne institucije, a danas ste ponizili sve ovdje,  poslanike i novinare. Uvrijedili ste neke ljude, oni ovdje nisu došli sa ulice. Molim vas da ne vrijeđate i ponižavate poslanike i da ubuduće vodite računa šta radite”.

Nakon toga Adžić se  smirio, ali je napuštao prostoriju svaki put kada bi se za riječ javio Zlatko Baban, koji godinama tvrdi da PAM ne raspodjeljuje novac po pravilima i da ga prisvajaju oni muzičari koji su u toj organizaciji.

Predsjednik Udruženja kompozitora je rekao da je Statut PAM-a doskoro bio nezakonit, navodeći i da netačno da je udruženje izgubilo sudske sporove sa PAM-om.
Baban je rekao je da je on izbačen iz PAM-a nakon što je pitao kako se troši novac. “Svuda u svijetu 70 odsto prihoda ide autorima, a 30 odsto udruženju. Ovdje je međutim taj odnos potpuno suprotan”, kazao je Baban. 

Adžić je negirao da je u konfliktu interesa jer njegova supruga radi u PAM-u, pitajući da li ona sa diplomom treba da “sjedi kući i plete”.  ”Nemojte da  ja vas pitam gdje rade vaše supruge”, odbrusio je Adžić. Na to je  reagovao Milorad Vuletić (DPS): ”Branite suprugu koliko hoćete ali nemojte inputirati. Hoću da znam šta to znači”.

On nije bio zadovoljan objašnjenjem Adžića da nije imao lošu namjeru i njegovim čuđenjem: ”Znamo se deceniju, ne znam zašto ovako reagujete”.

Obratite se vašoj Rusiji ili NATO paktu

Koristeći  latinske izraze u svakoj drugoj rečenici, Adžić je očitao lekciju Odboru zbog prisustva Zlatka Babana i kompozitora Miodraga Bola Boškovića, govoreći da ne namjerava da “odgovara nekim licima sa ulice”:

“Napisao sam vam sve na 10-15 strana i ne znam šta danas treba da odgovaram.... Oni su falsifikovali potpise, izgubili sve sudske sporove, pa je označena i prodaja imovine Udruženja kompozitora. Šta ima da traži reviziju trošenja novca neko ko nije član PAM-a? To lice (Baban) je izbačeno iz  PAM-a, a sve njegove pritužbe su neosnovane. Jedino preostaje Sud u Strazburu, Rusija koja vam je bliža ili NATO da vas zaštiti”.

PAM uzeo pet miliona, a dao samo 1,9

Predrag Bulatović (DF) je pitao kako je moguće da samo 25 odsto prihoda PAM-a ide muzičarima.

”Od 2006-2013. naplata je bila pet miliona eura a 1,9 miliona isplata autorima”, rekao je Bulatović. Kompozitor Miodrag Bole Bošković  citirao je finansijske izvještaje, prema kojima je  od 2007-2010. prihod bio 3,1 milion, a 1,7 rashod PAM-a. I Koča Pavlović (DF) je pitao zašto se ne štite umjetnici, navodeći da je smiješan iznos koji je dobio pjevač koji je Crnu Goru predstavljao na Evroviziji, a koji je regionalno prepoznat po svojoj muzici”.

On je u znak protesta napustio sjednicu kada je Novak Adžić, koji se poslanicima obraćao i sa “čovječe”, trebalo da odgovara na pitanja.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 15

 • bon scott 4 godine i 4 mjeseca
  Cudim se g.Boskovicu kako se samo spustio toliko nisko upustajuci se u razgovor sa bivolom Adzicem.
  • 0
  • 0
 • Mirić 4 godine i 4 mjeseca
  Imam neki čudan osjećaj da kada bi odsjek za suzbijanje privrednog krminaliteta i tužilaštvo počeli finansijsku kontrolu poslovanja PAM-a ovaj Adžić bio na pitu u Honduras. Ako ne i neđe dalje.
  • 0
  • 0
 • moram da vam kazem 4 godine i 4 mjeseca
  Na koliko fotelja sjedi ovaj Adzic? Vece dupe od covjeka.
  • 0
  • 0