navigacija Naslovnica Premium

CGO TRAŽI POKRETANJE POSTUPKA PROTIV POSLANIKA VLADAJUĆE KOALICIJE ZBOG KRŠENJA ZAKONA

14.8.2018 21:22

Agencija ne istražuje neprijavljene varijabile

"Očekujemo da Agencija postupi blagovremeno i adekvatno po podnesenoj inicijativi i neselektivno sankcioniše javne funkcionere koji su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije”, kazala je Ćetković

Agencija ne istražuje neprijavljene varijabile Bez varijabile u imovinskim kartonima: Poslanici vladajuće koalicije
Samir Kajošević
Foto: Boris Pejović Autor: Samir Kajošević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije pokrenula postupak protiv poslanika vladajuće koalicije koji u imovinskim kartonima nijesu prijavili dodatak na zaradu koji su dobili od parlamenta krajem prošle godine, tvrde u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Podsjećajući da su Agenciji podnijeli inicijativu u kojoj su tražili pokretanje postupka protiv 24 poslanika koji nijesu prijavili potpune podatke u imovinskim kartonima i time prekršili Zakon o sprečavanju korupcije. Saradnica na programima CGO Željka Ćetković tvrdi da Agencija nije odgovorila na brojne urgencije te NVO.

“Posebno je zabrinjavajuće kad zakon ne poštuju oni koji ga usvajaju, jer se time šalje poruka građanima da ima onih koji su iznad zakona i koji ne snose odgovornost za svoje postupke. Imajući u vidu i o kojem je zakonu riječ, ovim se šalje i politička poruka o nespremnosti prihvatanja pravila na način da važe podjednako za političke donosioce odluke kao i za ostale građane”, kazala je Ćetković.

Željka Ćetković Ćetković 

Poslanici vladajuće koalicije su prošle godine, shodno odluci koju je potpisao generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Jovićević, dobili po 387 eura na decembarsku platu zbog “značajnog doprinosa u aktivnostima radnih tijela, na sjednicama Skupštine i dodatnog angažovanja”. U imovinskim kartonima, koji su kasnije objavljeni na sajtu Agencije, kod 24 poslanika nije bilo prijavljenih dodataka koje su dobili od Skupštine. Na osnovu podataka Agencije, iz CGO su utvrdili da varijabile nijesu prijavili potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović, kao i njegove kolege iz Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Radunović, Obrad Mišo Stanišić, Andrija Nikolić, Mirsad Murić, Ana Nikolić, Maja Bakrač, Predrag Sekulić, Željko Aprcović, Bogdan Fatić, Branko Čavor, Filip Vuković, Nikola Rakočević, Milorad Vuletić, Jovanka Laličić, Radule Novović, Danijel Živković i Momčilo Martinović. Iz CGO su tada upozorili da dodatke nijesu prijavili ni poslanik Liberalne partije Andrija Popović, Ervin Ibrahimović i Nedžad Drešević iz Bošnjačke stranke, tadašnji poslanik Socijaldemokrata Mićo Orlandić, potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI). Sekulović i Popović su kasnije tvrdili da su dodatke prijavili, dok su iz CGO pozvali ASK da provjeri vjerodostojnost svih drugih izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i pokrene postupak protiv svih koji ga nijesu podnijeli. Za neprijavljivanje tačnih i potpunih podataka o imovini javnih funkcionera predviđena je novčana kazna od 500 do dvije hiljade eura.

“Očekujemo da Agencija postupi blagovremeno i adekvatno po podnesenoj inicijativi i neselektivno sankcioniše javne funkcionere koji su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije”, kazala je Ćetković.

Smolović nije prijavio ni promjenu funkcije

Iz CGO su upozorili i da aktuelni predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović nije prijavio varijabilu, ali ni promjenu funkcije na što je obavezan Zakonom o sprečavanju korupcije.

“To je zabrinjavajuće u kontekstu kontinuiranih ukazivanja domaćih i međunarodnih organizacija, posebno institucija EU, na sveprisutnu korupciju u Crnoj Gori i političku zarobljenost institucija. Nikako se ne smije ostaviti poslanicima na sopstveni izbor i savjest da odlučuju o tome koje će prihode propisane zakonom prijaviti a koje ne. Time se anuliraju i suština i principi prevencije i borbe protiv korupcije”, navode u CGO.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.