navigacija Naslovnica Premium

PREUZELI I DIO NADLEŽNOSTI DIK-A

3.1.2016 17:58

Agencija za sprječavanje korupcije počela sa radom

Kako je saopšteno iz Agencija, ona će imati i nove nadležnosti definisane Zakonom o sprječavanju korupcije, ali i drugim antikorupcijskim zakonima

Agencija za sprječavanje korupcije počela sa radom Ilustracija
Mina
Foto: Shutterstock Autor: Mina

Agencija za sprječavanje korupcije počela je rad 1. januara, a shodno zakonskim odredbama preuzela je nadležnosti Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Komisije za sprječavanje sukoba interesa.

Agencija je preuzela i dio nadležnosti Državne izborne komisije, koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

Kako je saopšteno iz Agencija, ona će imati i nove nadležnosti definisane Zakonom o sprječavanju korupcije, ali i drugim antikorupcijskim zakonima.

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić, kazao je da će to tijelo dosljedno sprovoditi sve zakonom propisane nadležnosti, jačati integritet i transparentnost rada javnog i privatnog sektora i snažno doprinositi sveukupnoj borbi protiv korupcije.

"Agencija će utvrđivati postojanje sukoba interesa u vršenju javne funkcije i preduzimati mjere za njegovo sprječavanje. Kontrolisaće ograničenja u vršenju javnih funkcija, kao i načine primanja i raspolaganja poklonima, sponzorstvima i donacijama. Provjeravaće podatke iz Izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera”, ukazao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, Agencija će pratiti donošenje i sprovođenje planova integriteta, procjenjivati njihovu efikasnost i davati preporuke za njihovo unaprjeđenje.

Pokretaće inicijative za unaprjeđenje zakonskih rješenja i davati mišljenja na nacrte zakona i drugih propisa radi usklađivanja sa međunarodnim antikorupcijskim standardima.

Radonjić je dodao da će Agencija postupati po prijavama zviždača i u slučajevima kada su prijave osnovane, sačinjavati mišljenja sa preporukama.

"Štitiće zviždača ukoliko mu je nanijeta šteta, odnosno postoji mogućnost nastanka štete", rekao je Radonjić.

U cilju podizanja nivoa javne svijesti o problemu korupcije, Agencija će sprovoditi intenzivne antikorupcijske kampanje, a vršiće i poslove nadzora nad sprovođenjem propisa kojim se uređuje lobiranje.

Agencija će sprovoditi mjere kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, u skladu sa posebnim zakonom, što će, uz sprječavanje sukoba interesa i jačanje principa integriteta, biti jedan od prioriteta rada u ovoj godini.

Obveznici primjene Zakona o sprječavanju korupcije su državni organi, organi državne uprave, pravosudni i organi lokalne uprave i samouprave, nezavisna i regulatorna tijela, javne ustanove, preduzeća ili druga privredna društva, odnosno pravna lica koja vrše javna ovlašćenja, odnosno djelatnosti od javnog interesa ili su u državnom vlasništvu.

"Od Agencije, ali i svih svih organa se očekuje da dosljedno sprovode sve svoje obaveze, kako bi dali puni doprinos u prevenciji i suzbijanju korupcije, kao prioritetima naše države u procesu evropskih integracija. Očekujemo da će dosljednom primjenom svih zakonskih obaveza u 2016. godini biti ostvareni konkretni i mjerljivi rezultati u borbi protiv korupcije", poručio je Radonjić.

On je kazao da je već operativna internet stranica Agencije, putem koje će posjetioci moći da se informišu o aktivnostima i nadležnostima tog tijela.

“U toku je tehničko opremanje i adaptiranje novih prostorija za rad Agencije koje će se nalaziti na adresi Kralja Nikole 27/V u Podgorici. Do useljenja, koje se očekuje u drugoj polovini januara, zaposleni u Agenciji će koristiti prostorije dosadašnje Uprave za antikorupcijsku inicijativu i Komisije za sprječavanje sukoba interesa", naveo je Radonjić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 8

 • buldozer1 2 godine i 11 mjeseci
  Sad ce da nagrde ove korumpirane politicare, ovaj penzionisani inspektor a pri tome doveden od strane Markovica. Ko u to povjeruje ne da je lud nego je b.....a
  • 8
  • 0
 • proljeće 2017. 2 godine i 11 mjeseci
  U Srbiji uhapsiše ženu koja je bila na čelu tima za antikorupciju. Tako će biti i kod nas. Najviše inspekcijske službe lopinjaju. tandara-mandara.
  • 8
  • 0
 • markobd 2 godine i 11 mjeseci
  poceli da rade na dan kad onaj izadje iz zatvora . bolje da niste krecili
  • 5
  • 0