navigacija Naslovnica Premium

RADILI PO ZAKONU

6.7.2011 08:41

Agencija za zaštitu ličnih podataka: Nema nepravilnosti u radu policije

Izvršna direktorica MANS-a ranije je optužila Veljovića da je u više od dvadeset hiljada slučajeva prekršio pravo na privatnost crnogorskim građanima

Agencija za zaštitu ličnih podataka nije našla nepravilnosti u radu policije prilikom korišćenja direktnih linkova u bazama mobilnih operatera.

To piše u zapisniku koji je Agencija dostavila policiji nakon obavljene kontrole, a “Vijestima” je tu informaciju potvrdio juče direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora godina traži da se policiji ukine pravo da ima direktan pristup bazama podataka i listinzima mobilnih operatera, osim ako za to imaju odobrenje suda.

Izvršna direktorica MANS-a ranije je optužila Veljovića da je u više od dvadeset hiljada slučajeva prekršio pravo na privatnost crnogorskim građanima, što je on odbacio kao netačne tvrdnje.

Agencija za zaštitu ličnih podataka je prije nekoliko mjeseci suspendovala je postojeće sporazume policije i mobilnih operatera uz obrazloženje da nijesu sprovođeni u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka i Ustavom.

Veljović je rekao “Vijestima” da je Agencija za zaštitu ličnih podataka dostavila odgovor 20. juna ove godine, da je obavila nadzor nad sprovođenjem zaštite ličnih podataka i sačinila zapisnik o inspekcijskom nadzoru u Upravi policije.

“Predmet nadzora bilo je postupanje Uprave policije vezano za preuzimanje podataka iz telekomunikacionog saobraćaja od crnogorskih operatera mobilne telefonije prije i nakon donošenja rješenja operaterima od strane Agencije za zaštitu ličnih podataka. Nijima su van upotrebe stavljeni postojeći sporazuma i pristupilo se formiranju novih o uzajamnoj saradnji policije i operatera kao i način obrade i čuvanje prikupljenih podataka. Zaključak Agencije je da, sa aspekta primjene zakona o zaštiti ličnosti, nepravilnosti nijesu utvrđene i nije bilo nikakvih posebnih primjedbi na postupak inspekcijskog nadzora”, rekao je Veljović.

Sporazumi proslijeđeni Agenciji

On je dodao da su novi sporazumi proslijeđeni Agenciji na revizuju.

Tužilaštvo je ranije obavijestilo Nacionalnu komisiju za praćenje borbe protiv korupcije kako nema saznanja da su službenici policije zloupotrebljavali mogućnost da provjeravaju listinge mobilnih operatera, već je, kako tvrdi specijalni tužilac, sve rađeno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Podsjeća se da je tokom februara 2011. obavljen nadzor operatora, nad sprovođenjem zaštite ličnih podataka društva za telekomunikacije M:tel , Crnogorskog telekoma i kompanije Telenor, provjeravajući da li se zakonito primjenjuje Sporazum UP sa operaterima.

Policija smatra da je, zbog takvog tumačenja Agencije, nastala pravna praznina, koju je potrebno u što kraćem roku precizno definisati, od strane institucija u čijoj je nadležnosti tumačenje zakona.

Policija je sa M:telom potpisala Sporazum o preuzimanju podataka u septembru 2007. i da tri službenika policije imaju lozinke. Sa Telekomom je sporazum potpisan 2009, ali nije korišćen zbog tehničkih problema, pa su podaci preuzimani na osnovu pisanih zahtjeva, dok sa Telenorom nema potpisan sporazum, a podaci se, takođe, preuzimaju na osnovu pisanog zahtjeva.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 1

  • 7 godina i 4 mjeseca
    Troica imaju lozinke a unutrašnja kontrola nema i uz to je još i blokirana-divota jedna. Ovo definitivno nema niđe. U Cg što znaju troje zna i 333333333333.
    • 0
    • 0