navigacija Naslovnica Premium

300 HILJADA DOLARA

1.7.2013 13:28

Ambasada SAD dodijelila 12 grantova

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Sju K. Braun kazala je da je glavni cilj ove inicijative da se pojača uključenost građana u napore reforme sudstva.

Ambasada SAD dodijelila 12 grantova
Foto: Boris Pejović Autor: Bojana Laković

Ambasada Sjedinjenih američkih država dodijelila je  grantove za 12 projekata civilnog sektora koji se tiču različitih aspekata reforme krivičnog pravosuđa. Grantovi predstavljaju investiciju od preko 300.000 dolara za inicijative koje će biti sprovođene od sedam do 12 mjeseci.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Sju K. Braun kazala je da je glavni cilj ove inicijative da se pojača uključenost građana u napore reforme sudstva.

“Civilno društvo može imati značajnu ulogu u radu sa institucijama koje se bave suzbijanjem krivičnih djela i u implementiranju reformi koje obezbjeđuju usklađenost sa međunarodnim standardima i poštovanju ljudskih prava”, ocijenila je ona.

Braun je dodala da projekti podrazumijevaju i informisanje žena, manjina i omladine, kao i dalji razvoj kapaciteta sjevera Crne Gore. Ona je objasnila da to znači prelaz na transparentniji sistem, kako je predviđeno poglavljima 23 i 24 Aki komunitera.

Prema riječima pomoćnice ministra pravde Branke Lakočević, društveni i politički napredak svake zemlje zavisi od sposobnosti da se odupre kriminalu posebno najtežim oblicima-organizovanom kriminalu i korupciji.

“Pretpostavka za uspješnu borbu protiv svih oblika kriminala je preduzimanje sveobuhvatnih političkih, društvenih i pravnih reformi kao i jačanje međuinstitucionalne saradnje i saradnje sa civilnim sektorom”, poručila je Lakočević. Ona je kazala da civilno društvo sa svojom sposobnošću da predlaže alternative i prati rad državnih organa može pomoći u učvršćivanju temelja u oblasti reforme krivičnog pravosuđa.

Osamnaestomjesečni program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravosuđa finansira Stejt Dipartmentov Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona.

Koordinatorka istraživanja u Institutu alternativa, Jovana Marović, kazala je da je ta NVO dobila grant od oko 30 hiljada dolara.

Prema njenom mišljenju, projekat je veoma važan za oblast borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Daćemo neke preporuke koje su vežne za reformu pravosuđa. Nadam se da će naše preporuke biti uticajne”, zaključila je Marović.

Grantovi su pripali i organizaciji Evropska asocijacija studenata prava, Akciji za ljudska prava, Institutu altrenativa i kolaciji MogUL.

Osim njih, grantove su dobile organizacije Centar za građansko obrazovanje, Centar za demokratsku tranziciju, Centar za političko obrazovanje, Građanska alijansa i CEDEM.

Dobitnici su i Preporod, dnevne novine Vijesti i koalicija Ženska alijansa i Centar za prava žena.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 2

 • brigante brigante 5 godina i 4 mjeseca
  Lakše plaćat javnoNVO špijunčiće no podmićivat visoke državne funkcionere tajno
  • 0
  • 0
 • LS 5 godina i 4 mjeseca
  tim prljavim parama od ratova....
  • 0
  • 0