navigacija Naslovnica Premium

REAKCIJA VLADE

1.6.2012 19:19

Ambasada u Londonu traži ispravku i objašnjenje od ekipe BBC-a

Iz Ambasade je naglašeno da ni u jednom od kontakata sa ekipom BBC-a nije bilo navedeno da će učešće Vlade biti povezano sa projektom OCCRP-a

Ambasada u Londonu traži ispravku i objašnjenje od ekipe BBC-a
Vijesti online
Foto: thedrum.co.uk Autor: Vijesti online

Crnogorska Vlada reagovala je na navode autora emisije Newsnight koja se emituje na BBC-ju, u kojoj je prezentovan siže tekstova OCCR-a, a u kojoj se iznose detalji o sumnjivom poslovanju Prve banke, koja je pod kontrolom porodice Đukanović i gdje je utvrđeno da je većina novca na računu banke došla iz državnih fondova, dok su dvije trećine dodijeljenih kredita dobili Milo Đukanović i njegovi bliski saradnici.

Prva banka bez papira iskeširala koncert Madone, a onda odbila 200 klijenata >>>

BBC: Kredite su davali i firmama povezanim sa Šarićem i Subotićem >>>

Mićunovići iz Prve banke uzimali kako su htjeli >>>

Đukanović lagao i bez ikakvog biznis plana uzeo kredit u Prvoj banci >>>

Đukanovići kćerki Brana Mićunovića pozajmili 5.44 miliona za "Harmoniju" >>>

Ogromne svote za ekipu oko Đukanovića >>>

U reagovanju se kaže:

"Ambasada Crne Gore u Londonu uputila je reagovanje i zatražila objašnjenje od urednika i autora emisije Newsnight u kojoj je iznijeto niz neistinitih i neargumentovanih tvrdnji, a Crna Gora, suprotno principima novinarske etike, okarakterisana kao "mafijaška država" oslanjajući se isključivo na informacije dobijene od organizatora antivladinih protesta u Podgorici.

Nakon prijema ekipe BBC-a i zahtjeva za intervjuom sa visokim zvaničnikom Vlade Crne Gore, imajući u vidu ugled Vaše kuće i prethodnu veoma korektnu saradnju, razmotrili smo zahtjev i poslali sugestiju crnogorskoj Vladi da prihvate poziv uredništva emisije Newsnight.

Kao što ste u zahtjevu naveli, fokus Vašeg interesovanja je trebalo da bude evropski put Crne Gore u kontekstu nastupajućeg otvaranja pregovora sa EU. Ni u jednom trenutku nijesmo namjeravali, a ni osjećali potrebu da bilo koju, uslovno rečeno „težu“ temu ne otvorimo u tom intervjuu. Naprotiv, iskazali smo izuzetnu otvorenost za razgovor na sve teme, uključujući pojave koje nijesu samo ekskluzivitet Crne Gore, kao što su korupcija i kriminal, posebno imajući u vidu da su borba protiv korupcije, bezbjednosni napori i vladavina prava na vrhu liste prioriteta Crne Gore u unutrašnjoj i spoljnoj politici.”

Iz Ambasade je naglašeno da ni u jednom od kontakata sa ekipom BBC-a nije bilo navedeno da će učešće Vlade biti povezano sa projektom OCCRP-a, što bi u konačnom i uticalo na učešće Vlade u ovom prilogu.

"Stiče se utisak da je iskorišćen kredibilitet Vaše kuće da bi se dao legitimitet organizaciji i istraživanju koje se zasniva na kršenju zakona države Crne Gore, prije svega Zakona o bankama.

U potpunosti uvažavamo drugačije stavove i političke ciljeve, kao i otvoreno protivljenje politici proširenja EU, ali smatramo da je neprofesionalno, uz kršenje novinarskog etičkog kodeksa, na ovaj način nanositi štetu imidžu zemlje koja je kredibilan međunarodni partner i koja uspješno ispunjava obaveze na putu integracija u EU i NATO. Podsjećamo da su sveobuhvatni reformski napori Crne Gore pozdravljeni od strane najrazvijenijih zapadnih demokratija.

Naime, krajem narednog mjeseca Crna Gora očekuje početak pregovora sa Evropskom unijom, a na nedavno održanom Samitu NATO-a u Čikagu dobila je jasnu poruku ohrabrenja. Od skoro je Crna Gora i punopravna članica STO i dostupna su joj velika svjetska tržišta. Crna Gora, prema različitim međunarodnim pokazateljima, ostvaruje napredak u praktično svim oblastima.

U nedavnom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o slobodnoj trgovini kaže se da je Crna Gora napredovala 4 mjesta i da je sada nalazi na 39. mjestu od ukupno 132 analizirane zemlje. Naši napori su pohvaljeni u brojnim međunarodnim izvještajima, poput onih koje su uradili Doing Business, Transparency International, Heritage Foundation, Fraser Institute i Freedom House.

U vrijeme kada je čitava Evropa prolazila kroz veliku ekomomsku krizu, Crna Gora je uspjela da privuče renomirane investitore. U isto vrijeme, Crna Gora je imala najmanju stopu kriminala u Evropi (10 registrovanih slučajeva na 1000 građana) i ostala je posvećena naporima u cilju poboljšanja državne, regionalne i međunarodne bezbijednosti.

Snažno se protivimo jednostranom i pristrasnom tonu čitavog izvještaja i načinu na koji je Crna Gora predstavljena kao mafijaška država jedino na osnovu informacija dobijenih od aktivnih učesnika crnogorske politike, odnosno organizatora trenutnih anti-vladinih protesta.

U reagovanju Ambasade navodi se čitav niz primjera kršenja kodeksa Britanskog regulatornog tijela za elektronske medije Ofcom, između ostalog neistiniti navodi da je bivši predsjednik Vlade Crne Gore naredio granatiranje Dubrovnika, da premijer Lukšić bivšeg premijera oslovljava „upotrebljavajući njegovu pređašnju titulu“ i da je navodno priznao da je raniji premijer „kontroverzan“.

Takođe, Ambasada demantuje očiglednu neistinu da je Vlada na kraju snosila sve troškove kredita datog Prvoj banci, ponavljajući ono što je premijer Lukšić već rekao tom intervjua, a što je uredništvo emisije BBC-a odlučilo da ne emituje, da je ova komercijalna banka na vrijeme vratila čitav iznos kredita.

"Najočigledniji primjer kršenja novinarske etike je etiketiranje Crne Gore kao ‘mafijaške države’ : „Gospodine Sanino, možete li nam reći kako će EU biti poboljšana ako primi jednu mafijašku državu?" – kao da je to nepobitna činjenica, čime voditelj Newsnight-a nije napravio jasnu razliku između svog komentara i činjenice, ponovo kršeći novinarski kodeks. Neistinito je i nepravedno nazvati zemlju sa najmanjom stopom kriminala u Evropi u 2011. godini mafijaškom državom zbog tvrdnji o malverzacijama uprave jedne privatne komercijalne banke iz 2008. godine.

Uopšteno gledajući, autori članka objavili su netačne, obmanjujuće ili iskrivljene informacije, i time prekršili Ofcom-ov kodeks.

Iako možemo da razumijemo jednostrani stav autora o politici Evropske unije i korišćenje Crne Gore u negativnom kontekstu evro-skepticizma, to ipak ne opravdava to što nijesu provjerili činjenice, nijesu rekli istinu i nijesu napravili jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice.

Stoga očekujemo da BBC, u skladu sa Ofcom-ovim kodeksom za elektronske medije, objavi ovo reagovanje, posebno dio u kojem se Crna Gora pominje kao mafijaška država, i da nas obavijesti o razlozima za ovakvo neprofesionalno ponašanje", navodi se u reagovanju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 36

 • peki 6 godina i 5 mjeseci
  A zahtjev USA da se oduzima imovina uglednog investitora Nasera Keljmendija.Ako su na njega mislili onda su u pravu. Moraju oni znati da je on samo emotivno bio vezan za nasu zemlju i ono sto je izjavio da je novcano i svakako drugacije pomagao nasu drzavnu nezavisnost ne treba mu zamjerati. Voli covjek nasu drzavu.Mozda mu je neko obecao za uzvrat da ce se moci preko nase teritorije baviti drog trafikingom. Sef Milo za to nije znao jer sigurno nebi pristao na to.Ni za Kalica i Sarica nije znao
  • 0
  • 0
 • peki 6 godina i 5 mjeseci
  Do kad ce vise nasi ljudi nasjedati na pricu o zavjeri protiv nase drzave koju da bi zastitili svoja kriminalna djela sire pojedinci iz vlasti koji na zalost pokrivaju visoke funkcije. svakako da je jedan od njih i Rocen.Kad se objavi sta je sve radjeno depozitima drzave u Prvoj banci onda guverner pita ko je odavao podatke a ne interesuje ga da li su oni tacni.Na zalost su tacni i porazni za nase slugansko drustvo koje je zarobljeno pricom o ugrozenosti drzave.
  • 0
  • 0
 • Moammar 6 godina i 5 mjeseci
  Gledao sam... Tipicno BBC prezentiranje istine koja je uvijek jako obojena Britanskim nacionalnim interesom. Ja sam se kleo iu njihovu objektivnost 90th do nisam dosao da zivim u UK, upoznao kuturu i vidio sta je to BBC novinarstvo i Britanska spoljna poltika. Perfidno i podmuklo kao i njihova kultura u kome bi te svako prodao za jednu funtu sjutra a danas se zaklinjao u tebe kao najveceg prijatelja.
  • 0
  • 0