navigacija Naslovnica Premium

SLOŽNO PROTIV NAMJERA VLADE

7.12.2017 18:31

Andrijevčani odbranili svoje posjede od kamenoloma

"Zbog blizine kuća mještana tih sela i zaštite biodiverziteta, Opština odustaje od lokacija Piševska rijeka i Luge", kazao je predstavnik Opštine Stojan Mitrović

Andrijevčani odbranili svoje posjede od kamenoloma Ne daju da ih država ponižava: Sa javne rasprave
Foto: Jelena Jovanović Autor: Jelena Jovanović

Mještani andrijevičkih sela Luge, Ulotina, Gračanica i zaseoka Luke odbranili su se juče od pravljenja kamenoloma na njihovoj teritoriji. 

Na javnoj raspravi održanoj u sali Opštine Andrijevica njih dvadesetak obrazložilo je zbog čega se protive pravljenju kamenoloma. Na početku rasprave, predstavnik Opštine Stojan Mitrović kazao je da je lokalna vlast odustala od davanja koncesija na dvije od tri ponuđene lokacije.

"Zbog blizine kuća mještana tih sela i zaštite biodiverziteta, Opština odustaje od lokacija Piševska rijeka i Luge", kazao je on.

Ratomir Ćulafić kazao je predstavnicima Ministastva ekonomije da se mještani protive, jer će izvođenjem radova biti ugroženi.

"Naših 20 kuća u neposrednoj su blizini mjesta gdje treba da se radi kamenolom. Ne želimo kamenolom blizu kuće, jer nema nam života. To je naš jedini stav", kazao je Ratomir Ćulafić.

Njegov prezimenjak Vladeta pročitao je koordinate koje je ME objavilo, i kazao da u prostoru predviđenom za nalazište kamena postoje kuće.

"U nacrtu plana piše da su najbliže kuće na 500 metara i kilometar. Na lokaciji Luge najbliža kuća je udaljena 240 metara, a u rejonu Piševske rijeke kuće su u okviru ovih koordinata", kazao je on.

Jedan od mještana Vlado Lekić pozvao se na  član 63. Zakona o rudarstvu kojim je predviđeno da na prostoru na kome se nalaze gradska naselja, javne saobraćajnice, vodovodi, gasovodi i naftovodi, električni vodovi visokog napona, područja izvora mineralnih i termalnih voda, spomenici kulture, prirodne rijetkosti i groblja,  kao i na području koje je proglašeno zaštićenim (nacionalni parkovi, zaštićene šume i dr.) ili njihovoj neposrednoj  blizini ne može se vršiti eksploatacija mineralnih sirovina.

Tokom rasprave objašnjeno je da se lokalitet Luge nalazi na obroncima Jerinje glave, na kojoj je 800 vrsta bilja, među kojima ima i endemičnih.Nakon dvočasovne, žučne rasprave predstavnica ME Ljiljana Maksimović kazala je da odustaju od tih lokacija:"Ne želimo konflikt ni sa mještanima, ni sa  prostorom, ni kulturnim dobrima, ni životnom sredinom. Tamo gdje ima uslova da objavimo koncesiju mi ćemo je objaviti, ako se pojavi samo jedan problem od svih mogućih problema,  Direktorat za rudarstvo će odustati od predloga", kazala je ona.

Dodala je da su oni prepoznali mineralnu sirovinu kao značajnu, ali da će odustati ako imaju problem sa onima koji brane svoju očevinu i đedovinu.

Mještanin Ulotine Rade Vlahović kazao je timu ME da je, zbog načina na koji su pokušali da vode raspravu, evidentno da su očekivali da će "naići na seljake koji ništa ne znaju i završiti posao".

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.