• Piše: Vijesti online
  • Objavljeno: 13.12.2012 u 08:48
  • 5496 prikaza
  • 4 komentara

POTRAGA ZA DOKAZIMA

Arheolog koji je našao Titanik: Potop iz "Nojeve barke" se dogodio

Balard i njegov tim su zaronili u dubine Crnog mora kod obala Turske u potrazi za ostacima stare civilizacije koju je more potopilo

Čuveni podvodni arheolog Robert Balard, najpoznatiji po tome što je sa svojim timom našao olupinu čuvenog Titanika, smatra da je pronašao dokaz da se veliki potop, opisan u priči o Nojevoj barci u Bibliji, zaista dogodio, prenosi “Dejli telegraf”.

Balard je u intervjuu za ABC njuz rekao da je, koristeću modernu tehnologiju, istraživao teoriju dvojice naučnika sa Univerziteta u Kolumbiji o tome da se u oblasti Crnog mora dogodila velika poplava.

Prema toj teoriji, Crno more je prije više hiljada godina bilo slatkovodno jezero, okruženo plodnim zemljištem koje su obrađivali farmeri, sve dok nije nadošla ogromna količina vode iz Sredozemnog mora. Balard je istakao da je svjestan da se mnogi neće složiti sa njegovim zaključkom o veličini i vremenu poplave

Balard i njegov tim su zaronili u dubine Crnog mora kod obala Turske u potrazi za ostacima stare civilizacije koju je novonastalo more potopilo. Oni su pronašli drevnu obalu, sada potopljenu, koja bi mogla da bude dokaz potopa.

Školjke stare 7.000 godina

Datiranjem pomoću ugljenikovog izotopa C14 utvrđeno je da su školjke nađene na toj obali stare oko 7.000 godina, zbog čega Balard smatra da se poplava desila nekih 5.000 godina prije nove ere.

"U nekom trenutku to mjesto je naglo poplavljeno i oko 150.000 kvadratnih kilometara zemlje je ostalo ispod vode", rekao je Balard. "Budalasto je razmišljati o tome da ćemo ikada naći brod (Nojevu barku)"

Balard je istakao da je svjestan da se mnogi neće složiti sa njegovim zaključkom o veličini i vremenu poplave, ali je siguran da je na pravom putu da nađe nešto iz biblijskog perioda.

Balard nije našao ostatke Nojeve barke, ali je prošle godine u Crnom moru otkrio ostatke antičkog broda i ljudske kosti, kao i komade grnčarije. Radi se o dobro očuvanoj olupini, ali ona je stara oko 2.500 godina, što je dosta mlađe od priče o Nojevoj barci.

"Budalasto je razmišljati o tome da ćemo ikada naći brod (Nojevu barku). Da li je moguće naći ljude koji su živjeli tada? Da li je moguće naći sela koja su sada pod vodom? Odgovor je: da", smatra arheolog.

Ocijeni:

  • Trenutno 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Isprintaj:

Vezani članci:

Tagovi:

Nojeva barka, Titanik, Robert Balard

slika