Ovo je novi Folksvagen Pasat

Novi njemački predstavnik u D segmentu izgleda atraktivnije, ima više prostora u unutrašnjosti i snažnije motore.
99 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 10:08h

Folksvagen je sinoć u Potsdamu predstavio novu generaciju modela Pasat. Da od Folksvagena nikad ne možete da očekujete dizajnersku revoluciju potvrđeno je i ovog puta, ali su Njemci vještim zahvatima sasvim izmijenili pojavu automobila i učinili ga dosta atraktivnijim.

LED farovi i agresivnija prednja maska su od prilično dosadnog prednjeg dijela dosadašnjeg automobila napravili auto koji djeluje poput nekog Audija. Oštriji nabori na bokovima vode do LED zadnjih svjetala, a i pozadina oštrim linijama doprinosi atletskom izgledu automobila. Slična situacija je i kod karavanske verzije Varijant.

Unutrašnjost je u velikoj mjeri unaprijeđena, prije svega mnogobrojnim tehnološkim uređajima i bezbjednosnim sistemima. Pasat je dobio potpuno digitalizovanu instrument tablu koju u Volfsburgu nazivaju Active Information Display. Tu je i head up displej na izvlačenje, ploča koja se nalazi na liniji pogleda vozača, a na kojoj on može da očita najvažnije informacije o vožnji ne skrećući pogled sa puta.Kod Passata je sada dostupan i sistem zabave na zadnjim sjedištima zasnovan na aplikacijama na koji se mogu povezati tablet računari. Prvi put kod Pasata su ugrađeni i ssitemi hitnog kočenja u urgentnim situacijama, pomoć u saobraćajnim gužvama i pomoć prilikom vuče prikolice. Novi Pasat je zasnovan na MQB platformi, i 85 kg je lakši od odlazećeg modela.

Međuosovinski razmak je duži za 8 cm u odnosu na prethodnika, što otvara dosta više prostora u kabini.Prtljažnik je takođe narastao, i to za 21 litra kod limuzine (na 586 l), i za 47 l kod karavana ( na 650 l). Ponuda motora počinje benzincem snage 125 KS. Jači TSI agregat razvija 150 KS, a slijede agregati od 180, 220 i čak 280 KS. Najslabiji dizelaš će imati 150 KS, a iznad njega su TDI biturbo agregati od 190 i 240 konja.Velika novost je novi plag-in hibrid, koji kombinuje benzinski motor od 154 KS sa elektromotorom od 107 KS, te raspolaže ukupnom snagom od 211 KS.Kasnije se očekuje i ulazni dizel od 120 KS.Sinoć je na premijeri u Potsdamu potvrđene cijena za njemačko tržište, gdje će bazna verzija limuzine stajati 25.875 eura, a karavana 25.950 eura.

Galerija

Bonus video: