Kako da odredite cijenu auta?

Ovdje ćemo da vam damo nekoliko preporuka kako da uz što manje stresa prođete proceduru prodaje automobila, a da se kasnije ne pokajete zbog preniske cijene
58 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 09:58h

Riješili ste da iz nekog razloga prodate svoj automobil, ali nikako da se odlučite za cijenu. Ne brinite, nijeste jedini. Mnogi vlasnici automobila imaju sličnu dilemu. Zato ćemo ovdje da vam damo nekoliko preporuka kako da uz što manje stresa prođete proceduru prodaje automobila, a da se kasnije ne pokajete zbog preniske cijene, ali i da ne čekate mjesecima da prvi potencijalni kupac pozove.

Prvi korak je, naravno, sređivanje: pranje, usisavanje, poliranje, „šminkanje“, a drugi je određivanje prodajne cijene.

Pregledom oglasa u novinama ili na Internetu možete da nađete nekoliko sličnih vozila, i da probate da izvučete prosjek i tako odredite cijenu. Ali nije sve tako jednostavno.

Uočićete da su cijene često neusaglašene. Na primjer, mnogi stariji automobili, sa slabijim motorima, imaju višu cijenu od novijih, sa snažnijim motorima i u (navodno) boljem stanju. Zatim, neke cijene su fiksne, neke ne. Pojedini prodavci pristaju na zamjenu.

Zatim ćete početi da upoređujete i opremu, a nakon što izanalizirate svu konkurenciju, vjerovatno i dalje nećete znati gdje da pozicionirate svoj automobil. Tražićete i mišljenje prijatelja, rodbine i komšija, od kojih ćete dobiti obilje savjeta koji će vas na kraju možda dovesti u još veću zabunu.

Predlažemo da ovom problemu priđete studiozno, korak po korak.

Ako ništa drugo, tako bar na kraju nećete prebacivati sebi ukoliko sve ne ispadne kako treba.

Prednosti i mane

Originalna kilometraža – ukoliko možete uz pomoć servisne knjižice da dokažete da kilometraža nije mijenjana, trebalo bi da imate veliku prednost u odnosu na konkurenciju. Podrazumijeva se da potencijalni kupac to može da provjeri u nekom od ovlašćenih servisa.

Imajte u vidu da se servisne knjižice danas uveliko falsifikuju, kao i da kupci to znaju. Nažalost, neki od nas više vole auto sa lažnih 120.000, nego sa pravih 220.000 pređenih kilometara.

Očuvan enterijer – procijenite realno stanje unutrašnjosti vozila. Ukoliko je prljava, odradite dubinsko pranje, ali ako ima raznih oštećenja, ne očekujte da kupac bude oduševljen. Očuvan enterijer često odigra presudnu ulogu kod odluke o kupovini, pošto mnogi na osnovu njega procjenjuju koliko je automobil zaista vožen, da li je korišćen kao službeni auto ili kao taksi, da li je vođena odgovarajuća briga o njemu.

Limarija i farba – u zavisnosti od vrijednosti automobila, uglavnom se isplati ispolirati ga prije prodaje. Ukoliko postoje ozbiljnije ogrebotine ili oštećenja, bilo bi dobro da prilikom fotografisanja napravite nekoliko krupnih kadrova i u opisu u okviru oglasa detaljno objasnite o čemu je riječ – koliko je ozbiljno i koliko može da košta popravka. Tako ćete steći povjerenje kod potencijalnih kupaca, iako na prvi pogled djeluje da ih upravo to može odbiti.

Atraktivnost – koliko god banalno djelovalo, atraktivni automobili se lakše prodaju i to po, naravno, višim cijenama.

Definicija atraktivnosti se razlikuje od osobe do osobe, ali ako vaš auto ima metalik boju, veće i šire točkove od uobičajenih za taj model, tonirana stakla i slično, budite svjesni da na osnovu njih možete da dobijete više novca.

Oprema – niko više ne želi automobil bez klima uređaja. Iako mislite da svaki noviji auto danas ima klimu, to nije tačno. Zato napravite spisak kompletne opreme, uključujući i onu koja se kod vozila više klase podrazumijeva i istaknite sve u oglasu. Praksa je pokazala da se novac uložen u dodatnu opremu kod novog automobila samo djelimično može vratiti prilikom prodaje, ali to ne znači da treba odustati od hvaljenja svog vozila po tom pitanju i insistiranju na višoj cijeni.

Poređenje sa sličnima

Da biste dobili predstavu koliko vaš auto vrijedi na tržištu, morate da ispitate tržište. Proanalizirajte auto oglase u novinama ili na Internetu, pregledajte čitavu ponudu konkretnog modela, da biste stekli okvirnu sliku o ponudi i cijenama, a zatim počnite da sužavate pretragu, bilježeći pritom parametre pretrage i raspon cijena.

Usredsredite se na vozila sa istim motorom, sličnim nivoom opreme, i stanjem vozila, koje ne mora da bude onakvo kako je prodavac predočio. Opis kao „unutrašnjost je u fabričkom stanju“, često je pretjerivanje.

Konačna odluka

Na osnovu svih prikupljenih informacija, odredite okvirnu cijenu. Odlučite da li želite da cijena bude fiksna ili ostavite prostor da je spustite. Obje opcije imaju svoje negativne strane. Fiksna cijena će u startu da odbije neke potencijalne kupce, a cjenjkanje može da bude veoma zamorno. Imajte na umu da se gotovo svi automobili na kraju prodaju po nižoj cijeni od one istaknute u oglasu.

Definišite u kom vremenskom periodu želite da prodate automobil. Ukoliko žurite, a zainteresovanih je malo, moraćete da korigujete cijenu. Naravno, svi navedeni koraci važe samo ako ima dovoljno automobila u ponudi.

Ukoliko vaš spada u „egzotiku“, te na tržištu mogu da se nađu samo dva ili tri komada, najbolje je da pogledate cijene u inostranstvu, pozovete neku od špediterskih kuća, pitate kolike su okvirno uvozne dažbine za takav automobil, i na osnovu toga odredite svoju cijenu. Uostalom, potencijalni kupci će vjerovatno isto to uraditi, kako bi vidjeli isplati li im se više da kupe od vas ili da uvezu iz inostranstva. Na kraju, sve se svodi na zakon ponude i tražnje.

Roba vrijedi onoliko koliko je neko spreman da plati za nju. Zato nemojte da se čudite što neki modeli, uglavnom njemačkih marki, drže veoma visoku cijenu za svoje godine. Ako ne žurite, slobodno stavite nešto veću cijenu i čekajte kupca. Ukoliko se niko ne javlja ili se javljaju bez rezultata, očigledno je vrijeme za korekciju.

Galerija

Bonus video: