Novi BMW serija 3 - Udobnost uz rame dinamici

Najprodavaniji premijum automobil na svijetu će u šestoj generaciji dobiti novo BMW-ovo lice, veće dimenzije i novi četvorocilindarski benzinski motor.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2011. 16:27h

BMW je u Minhenu danas predstavio šestu generaciju modela serija 3, najprodavanijeg premijum automobila na svijetu. Bavarci tvrde da će novi model postaviti nove standarde na polju sportskih voznih osobina, elegancije, ali i udobnosti.

Serija 3 je sada znatno veća u odnosu na prethodnu generaciju. Trag točkova je, na primjer, kod prednje osovine proširen za 3,7, a kod zadnje za 4,7 cm. Takođe, ukupna dužina je povećana za 9,3 cm, a međuosovinski razmak za 5 cm, što je rezultiralo povećanjem prostora za putnike na zadnjim sjedištima.

U BMW-u ističu kvalitet izrade, primjenu materijala visokog kvaliteta u enterijeru i izvanrednu završnu obradu.

Novu bavarsku limuzinu će pokretati četiri snažna motora, svi sa BMW TwinPower Turbo tehnologijom. Novost u ponudi je turbopunjeni četvorocilindraš koji pruža dinamičnu vožnju uz smanjenu potrošnju goriva i emisiju gasova.

Takođe, novina u ovom segmentu je najnovija generacija Head-Up displeja u boji, sistema koji projektuje osnovne informacije u visokoj rezoluciji na vjetrobran tačno na liniji pogleda vozača. Dostupni su i sistemi za pomoć pri parkiranju koji prikazuju automobil I njegovu okolinu iz ptičje perspektive. U ponudi su I tehnologije za upozorenje pri slučajnom napuštanju trake I sistem upozorenja na sudar zasnovan na radaru, kojis eprvi put pojavljuje u seriji 3.

Osmostepeni automatik prvi u segmentu

BMW je prvi proizvođač koji nudi osmostepeni automatski mjenjač u premijum automobilu srednje veličine.

Ovaj mjenjač je kompaktnih dimenzija i izuzetno efikasan, tvrde u BMW-u, i omogućava seriji 3 da potroši manje goriva od modela sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Više o novoj seriji 3 čitajte u štampanom izdanju "Vijesti", u utorak, 18. oktobra, u okviru specijalnog izdanja "Auto".

Novi model, koji će se u salonima pojaviti tek iduće godine, odlikuje se novim licem BMW-a, sa farovima koji se pružaju do karakteristične maske u obliku bubrežnjaka, čime je naglašena elegancija i dinamika vozila.
Serija 3 je sada znatno veća u odnosu na prethodnu generaciju. Trag točkova je, na primjer, kod prednje osovine proširen za 3,7, a kod zadnje za 4,7 cm. Takođe, ukupna dužina je povećana za 9,3 cm, a međuosovinski razmak za 5 cm, što je rezultiralo povećanjem prostora za putnike na zadnjim sjedištima.
Inače, serija 3 će biti dostupna u tri verzije opreme: Sport Line, Luxury Line i Modern Line. U BMW-u ističu kvalitet izrade, primjenu materijala visokog kvaliteta u enterijeru i izvanrednu završnu obradu.
Kod BMW-a su, međutim, u prvom planu uvijek bili tehnologija pogona i šasije, a tako je i ovog puta. Težina auta je manja za 40 kilograma u odnosu na prethodni model, a pored sportskih performansi koje su tipične za ovaj brend, kod nove serije 3 je povećana i udobnost.
U ponudi će biti četiri snažna motora, svi sa BMW TwinPower Turbo tehnologijom. Pored dva obnovljena dizelaša i šestocilindarske benzinske jedinice, kupci će moći da izaberu i novi turbopunjeni četvorocilindraš u modelu BMW 328i.
Ova najnovija generacija benzinskog motora obezbjeđuje dinamičnu vožnju uz smanjenu potrošnju goriva i emisiju gasova, obećavaju u BMW-u.
Osim toga, smanjenju potrošnje doprinose elementi EfficientDynamics tehnologije, start-stop funkcija, obnavljanje kočione energije i indikator za pravovremeno šaltovanje. Nova funkcija kod sistema Driving Experience Control, osim načina rada Comfort, Sport i Sport +, je sada i ECO PRO. Ovaj prekidač pomaže vozaču da maksimalno smanji potrošnju goriva, ali i da prilagodi auto svom stilu vožnje. Najštedljiviji model u seriji je BMW 320d EfficientDynamics, čija je maksimalna snaga 163 KS, a potrošnja 4,1 l/100 km, a emisija CO2 samo 109 g/km. BMW ActiveHybrid 3 će se pojaviti tokom iduće godine.
BOX 1
kar: 454
N Tehnološki napredan
Novost u ovom segmentu je najnovija generacija Head-Up displeja u boji, sistema koji projektuje osnovne informacije u visokoj rezoluciji na vjetrobran tačno na liniji pogleda vozača. Dostupni su i sistemi za pomoć pri parkiranju koji prikazuju automobil I njegovu okolinu iz ptičje perspektive. U ponudi su I tehnologije za upozorenje pri slučajnom napuštanju trake I sistem upozorenja na sudar zasnovan na radaru, kojis eprvi put pojavljuje u seriji 3.
BOX 2
kar: 575
N Osmostepeni automatik prvi u segmentu
BMW je prvi proizvođač koji nudi osmostepeni automatski mjenjač u premijum automobilu srednje veličine. On može da se naruči uz bilo koji motor iz ponude i da se veže sa Auto Start-Stop funkcijom koja dolazi u standardnoj opremi.
Ovaj mjenjač je kompaktnih dimenzija i izuzetno efikasan, tvrde u BMW-u, i omogućava seriji 3 da potroši manje goriva od modela sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Nova osmostepena transmisija bi trebalo da spoji olakšanje pri šaltovanju, dinamične performanse i edikasnost najvećeg stepena, što ga čini savršenim partnerom za dostupne motore.

Bonus video: