Subaru autbek 2.0 D - Terenski karavan prefinjenog srca

Autbek nije prelijep, ali sa pogonom na sve točkove, dizel draguljem ispod haube i bogatom opremom on predstavlja rješenje bez kompromisa za one koji želi i SUV i porodični karavan.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 08:36h

Karavanski automobili sa povišenim podvozjem i pogonom na sve točkove su u Evropi možda najveću popularnost stekli zbog Audijevog modela olroad, ali njemački proizvođač nije taj koji je prvi došao na takvu ideju.

Bio je to japanski Subaru, koji je 1995. godine zbog velike tražnje za pristupačnim terenskim vozilima u SAD, doradio karavansku verziju modela legasi i dao mu ime po australijskim bespućima - autbek (Outback). Pored intervencija na podvozju i karoseriji, dodatnih ulaganja nije bilo, jer je ovaj model već imao provjereni pogon na sve točkove. Uprava američkog odjeljka Subarua je priznala da je autbek spasio poslovanje firme na Sjevernoameričkom kontinentu.

Danas je na sceni već četvrta generacija ovog modela. Autbek je ovog mjeseca stupio na crnogorsko tlo, a mi smo dobili priliku da par dana provedemo za njegovim volanom.

Na prvi pogled, autbek nas nije oborio s nogu. Naime, izgled je sigurno najosjetljivija stavka kada je Subaru u pitanju. Specifičan dizajn ove kompanije kao da je stvoren za one koji vole neobične, ali nenametljive automobile.

Velike dimenzije autbeka, uz istaknute blatobrane i otvor na haubi ostavljaju utisak moći. Robustan stil je, međutim, prava indikacija onoga za šta je on sposoban. Ako znate da je ovo automobil koji posjeduje sve osobine karavana, od tla je udaljen više od 20 cm i ima čuveni simetrični pogon na sve točkove, lako ćete doći na pomisao da ne postoji destinacija na koju sa njim ne biste mogli da putujete sa čitavom porodicom. i bili biste potpuno u pravu.

Autbek je zapravo i namijenjen entuzijastima koji se ne libe putovanja po svim vremenskim uslovima i vrstama puteva, pa elegancija i ne bi bila previše poželjna osobina. Sa 213 mm udaljenosti donjeg dijela vozila od podloge, pravim centralnim diferencijalom, velikim gumama dimenzija 225/17, ovaj auto ima i više terenskih kapaciteta nego što bi prosječan porodično orijentisan čovjeku zahtijevao za vikend izlete i odlazak na zimovanje.

Zahvaljujući raskošnim dimenzijama vozila (autbek je dug 4,79 m), kabina je izuzetno komforna, a to je njegov veliki kvalitet. Prostora zaista ne može da fali bilo kojoj od pet osoba koliko je predviđeno da se vozi u autbeku. Koliko je on gostoljubiv, govori činjenica da se iza vozača visine dva metra koji se namjesti u idealnu poziciju, može smjestiti još jedan čovjek iste konstitucije, a da mu ne bude usko ni u predjelu koljena, a posebno ne iznad glave. Prtljažnik zapremine 525 litara može da se obaranjem naslona zadnjih sjedišta (moguće ih je oboriti i iz gepeka povlačenjem ručice) poveća na 1.726 litara, što će zadovoljiti i najzahtjevnije klijente. Da budemo jasniji, u autbeka možete da ubacite planinski bicikl bez potrebe da skidate i jedan točak.

Pozicija vozača za upravljačem je odlična, a zahvaljujući povišenom podvozju, imate pogled na put kao da sjedite u klasičnom terencu. Komandna tabla je dizajnirana jednostavno, a sve funkcije su pregledne i nadohvat ruke.

Centralna konzola izgleda fenomenalno, ali nije baš najfunkcionalnija. Raspored klima-uređaja, muzičkog uređaja i pregrada za odlaganje sitnica bi možda mogao da bude i drugačiji. Međutim, elektronska parking kočnica smještena sa lijeve strane volana je oslobodila dosta prostora za razne odjeljke između sjedišta, što je veliki plus.

Kvalitet materijala i završne obrade je izuzetno visok. Mekana plastika, vrhunska tkanina i neprikosnovena završna obrada, uz dosta opreme, znatno podižu ukupan utisak o enterijeru.

U vožnji, autbek nudi sve kvalitete limuzine D segmenta u kome su VW pasat, opel insignija i reno laguna. Nezavisno vješanje na sva četiri točka obezbjeđuju visok nivo udobnosti, pa su putnici zaštićeni od uticaja većine neravnina na putu ili džombi na zemljanoj ili makadamskoj podlozi. Zadnji diferencijal obezbjeđuje da Subaruov čuveni pogon na sve točkove uvijek bude aktivan, što garantuje prijanjanje i stabilnost bez presedan dok jurite prašnjavim ili blatnjavim dionicama.

Izuzetni turbodizel motor sa bokser koncepcijom pruža obilje snage i odličnu vuču zahvaljujući velikom obrtnom momentu. Ipak, do 1.800 obrtaja u minuti, kada motor dostiže taj obrtni moment, reakcija na pritisak pedale gasa je dosta slaba, pa je potrebno šaltovanje u niži stepen prenosa.

Upravljač je vrlo lagan, ali ne previše direktan. Međutim, nisko težište koje je zasluga bokser koncepcije motora omogućava da autbekom upravljate sa velikom agilnošću i zahtjevnijim krivinama, dok vas integralni pogon pošteđuje bilo kakvih efekata proklizavanja točkova.

Na kraju, subaru autbek možda nije prelijep, ali sa pravim pogonom na sve točkove, dizel draguljem ispod haube, bogatom opremom i imidžom nesalomivog automobila po pitanju kvaliteta, on zaista predstavlja rješenje bez kompromisa za onoga ko želi i SUV i porodični karavan u jednom automobilu.

Autbek 2.0 d kod ekskluzivnog uvoznika Subarua za područje Crne Gore, preduzeća “Virage”, košta 36.900 eura. Da ne znamo sve njegove kvalitete, ova cijena bi nam se činila astronomskom. Ovako...

Fenomen bokserPod haubom testiranog autbeka kuca jedan od najnaprednijih tehnoloških dostignuća u oblasti mašina – turbodizel motor sa horizontalno suprotstavljenim rasporedom cilindara, poznat i kao bokser. Nakon što je dugo godina radio na njegovom razvoju, Subaru je ovaj agregat konačno uveo u ponudu prošle godine i tako učinio veliki korak u stabilnom pozicioniranju na evropskom, ali i svjetskom tržištu, gdje se bez dizel agregata ne može zamisliti ozbiljniji uspjeh.

Četvorocilindarski agregat zapremine dva litra je prvi dizelaš za 45 godina otkad je kompanija počela da proizvodi bokser motore.Subaruov izgovor za tako dug razvoj bila je maksimalna pouzdanost. Trebalo je da pogode iz prve, bez ikakvih kompromisa. Glavni cilj je bio da se dizel varijanta ne razikuje od benzinaca po nečemu zbog čega su bokser motori na visokoj cijeni – skoro nepostojećim vibracijama i izuzetno tihom radu.

Inženjeri su održali riječ. Uprkos velikoj snazi od 150 konja i obrtnom momentu od 350 Nm, bokser dizel ima izuzetno prefinjen rad, toliko da ćete morati da dobro načuljite uši da bi ga razlikovali od benzinca. Međusobno poništavanje vibracija između dva suprotstavljena para klipova čini da ovaj motor skoro ni malo ne podrhtava.

Ova pogonska jedinica je u ponudu Subarua donijela i veliku uštedu goriva. Autbek 2.0d je na kratkom testu na otvorenom putu trošio samo nešto preko šest litara, dok je prosjek bio oko sedam litara na 100 kilometara. Jedan paket opreme

Kod autbeka osnovna oprema ne postoji. Zapravo, postoji samo jedan, izuzetno bogat paket, na koji je moguće dodati samo kožne presvlake ili navigaciju.

U okviru njega kupac dobija praktično sve što može da mu padne na pamet, od LED svjetala, alu-točkova, preko električnog podešavanja retrovizora i sjedišta, grijača sjedišta, tempomata, automatske klime, audio sistema sa šest diskova, do šest vazdušnih jastuka, ABS-a, sistema kontrole stabilnosti...

Bonus video: