Prodaja automobila u EU potonula zbog pandemije

Posmatrajući apsolutne brojeve, na tržištima EU u martu je prodato svega 567.300 novih automobila, dok je taj broj u martu prošle godine iznosio 1,27 miliona vozila
2148 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Na tržištima Evropske unije (EU) u martu je prodato svega 567.300 novih automobila, što je više nego duplo manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Globalna ekonomija u ovoj godini već trpi posljedice pandemije koronavirusa, a među oblastima koje su teško pogođene je i auto-industrija, prenose Nezavisne novine.

Prema podacima Evopske asocijacije proizvođača automobila (ACEA), u EU je u prvom tromjesečju zabilježen pad prodaje od 25,6 odsto, dok je on još izraženiji u martu, kada je broj novoregistrovanih vozila u EU opao 55,1 odsto.

Martovski pad bi bio i veći da mnoge zemlje svoje mjere u borbi protiv pandemije nijesu donijele tek polovinom mjeseca.

Posmatrajući apsolutne brojeve, na tržištima EU u martu je prodato svega 567.300 novih automobila, dok je taj broj u martu prošle godine iznosio 1,27 miliona vozila.

Riječ je o zbirnim podacima iz 27 država članica, ne računajući Veliku Britaniju koja je napustila EU.

Iako su sve zemlje EU doživjele pad prodaje automobila u martu, on je bio najdramatičniji u Italiji gdje je iznosio čak 85,4 odsto.

Naime, Italijani su u martu kupili samo 28,32 hiljade vozila, dok je u istom mjesecu prethodne godine zabilježeno 194,3 hiljade novoregistrovanih automobila.

Na dnu liste su i Francuska koja je potonula za 72,2 odsto i Španija za 69,3 odsto, koje su uz Italiju u martu najviše bile pogođene virusom.

Njemačka je donekle uspjela da amortizuje pad prodaje, pa je broj novoregistrovanih vozila u toj zemlji proteklog mjeseca bio manji za svega 37,7 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Kada je riječ o prvom kvartalu ove godine, u EU je prodato 25,6 odsto manje automobila u poređenju sa prvim tromjesečjem prošle godine.

Ako se posmatraju četiri najveća EU tržišta, pad je u periodu od januara do marta u Italiji iznosio 35,5 odsto, Francuskoj 34,1 odsto, Španiji 31 odsto, a u Njemačkoj 20,3 odsto.

Bonus video: