Seat slavi 70 godina, a jedan od prvih auta bio im je 'Fića'

Seat je daleke 1950. osnovala Španija u saradnji sa nacionalnim bankama i Fiatom. Danas Seat direktno zapošljava 15.000 radnika, a indirektno gotovo 100 hiljada
3995 pregleda 0 komentar(a)
Seat 600, Foto: Seat
Seat 600, Foto: Seat

Nakon Drugog svjetskog rata Španja je krenula u masovnu modernizaciju i industrijalizaciju. Jedan od najvažnijih projekata bila je velika motorizacija države i zbog toga su odlučili da pokrenu sopstvenu proizvodnju automobila. Firmu su osnovali Španski nacionalni institut industrije koji je imao 51 odsto posto vlasništva, sedam velikih španjolskih banaka (42 odsto) i italijanski Fiat (7 odsto). Država je dakle bila vlasnik, banke su finansirale projekt, a Fiat je dao licence za proizvodnju svojih automobila i tehničku podršku.

Proizvodnja je pokrenuta 13. novembra 1953. godine u novoj fabrici u Barseloni. Seat je tada proizvodio samo jedan model. Bio je to Seat 1400, zapravo kopija Fiata 1400, nastalog tri godine ranije. Dnevno se proizvodilo samo pet primjeraka, piše 24sata.hr.

Seat
Srtari Seat automobili(Foto: Seat)

Četiri godine kasnije pokrenuta je proizvodnja Seata 600. Bila je to Seatova kopija jednog od najpopularnijih i najmodernijih malih automobila tog vremena, Fiata 600. Ovaj auto kod nas je mnogo poznatiji kao 'Fića' ili legendarna Zastava 750, a zanimljivo je da je u SFRJ počeo da se proizvodi dvije godine ranije nego u Španiji.

Seat 600 je bio ogroman uspjeh i ovaj auto je motorizovao Španiju. Napravljeno je čak 800.000 primjeraka, a proizvodnja je trajala do 1973. (fića se proizvodio čak do 1985. godine). Do 1968. godine Seat je proizveo ukupno milion auta, 1971. postao je najveća industrijska firma u Španiji, a 1974. je uz milijardu dolara prometa već postao osmi najveći automobilski proizvođač u Europi.

Seat je do osamdesetih proizvodio isključivo kopije Fiatovih modela, a onda je krenuo i u razvoj sopstvenih automobila. Bili su to Marbella, Ibiza, Ronda i Malaga. Seat je 1986. postao dio Volkswagen grupe.

Do danas se ponuda modela umnogostručila, a od 2015. godine firma bilježi najbrži rast i najbolje rezultate u svojoj istoriji.

Seat ima čak 15.000 zaposlenih, a od firme zavisi dodatnih 85.000 radnika. Najveći je izvoznik u Španiji, a prošle godine je imao promet veći od 11 milijardi Eura te je prodao 574.078 automobila.

Zahvaljujući Seatu i drugim proizvođačima koji svoje tvornice imaju u

Španiji, ova država je danas drugi najveći evropski proizvođač automobila, ispred Italije, Francuske i Velike Britanije. Jubilarni rođendan nije baš došao u najboljem trenutku, ali Seat je nakon prolaska vrhunca pandemije korona virusa ponovo pokrenuo proizvodnju, a ni tokom nje fabrike nijesu potpuno mirovale. Seat je poput nekih drugih proizvođača proizvodio medicinske respiratore.

Bonus video: