navigacija Naslovnica Premium

"PAŽNJA MORA BITI USMJERENA NA OVAJ PROBLEM"

12.7.2018 11:06

Baković: Nema sistematskog mučenja i zlostavljanja

Komentarišući sistem alternativnih sankcija, Baković je na Nacionalnoj konferenciji o funkcionisanju krivičnih sankcija, rekao da one daju dobre rezultate kada su u pitanju reintegracija i resocijalizacija, a da pritom manje koštaju državu

Baković: Nema sistematskog mučenja i zlostavljanja Baković
MINA
Foto: Savo Prelević Autor: MINA

U zatvorskom sistemu Crne Gore nema sistematskog mučenja i zlostavljanja, ali nekoliko pojedinačnih slučajeva dokazali su da i dalje pažnja mora biti usmjerena na ovaj problem, rekao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković.

On je kazao da je zatvorski sistem u Crnoj Gori i dalje zasnovan na tradicionalnom zatvorskom pristupu i neophodno ga je mijenjati sa onim koji se bazira na tretmanu reintegracije i rehabilitacije.

Prema njegovim riječima, opredjeljenost Crne Gore za novi pristup može se vidjeti i u "Strategiji za izvršenje krivičnih sankcija 2017-2021".

Reforme u oblasti krivičnih sankcija, kako je Baković kazao, podrazumjevaju jačanje zakonodavnog okvira i mehanizama, promovisanje alternativnih sankcija i poboljšanje uslova u zatvorima.

Komentarišući sistem alternativnih sankcija, Baković je na Nacionalnoj konferenciji o funkcionisanju krivičnih sankcija, rekao da one daju dobre rezultate kada su u pitanju reintegracija i resocijalizacija, a da pritom manje koštaju državu.

Prema njegovim riječima, u savremenom društvu često se postavlja pitanje uspostavljanja ravnoteže između retributivnog i pragmatičnog pristupa.

"Pod uticajem kontinentalnog prava, Crna Gora je dugo bila opredjeljena za koncept resocijalizacije, koji se nije najbolje pokazao", naveo je Baković.

Kasnije, kako je rekao, država se opredijelila za koncept retributivne pravde, a sada je akcenat na pravima žrtava.

"Duže vremena, a pod uticajem teorija o ljudskim pravima, više smo se bavili pravima uhapšenih, a žrtva je nekako zaboravljena", smatra Baković.

Monitoring sproveden u prethodnom periodu, kako je rekao, pokazuje da u zatvorskom sistemu Crne Gore nema sistematskog mučenja i zlostavljanja, ali nekoliko pojedinačnih slučajeva dokazali su da i dalje pažnja mora biti usmjerena na ovaj problem.

Baković smatra da je neophodno ulagati u zatvorske ustanove i zapošljavati službenike.

"Jer iako su od 2010. godine sprovedene brojne obuke za osoblje koje se bavi tretmanom osoba koje odslužuju kaznu, njih i dalje nema dovoljno", kazao je Baković.

Moderator nacionalne konferencije, Zoran Vujičić, kazao je da je ovaj projekat zasnovan na "Strategiji o izvršenju krivičnih sankcija 2017-2021".

Građanska alijanska je podršku na ovom projektu imala od Ministarstva pravde, kao i od ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori.

Bitne aktivnosti projekta, kako je naveo, bile su monitoring stanja u oblasti krivičnih sankcija, jačanje kapaciteta službenika i promocija alternativnih sankcija.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (1 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.