navigacija Naslovnica Premium

ĐUKANOVIĆ POSJETIO MINISTARSTVO ODBRANE

30.7.2018 15:50

Bošković: Vojska je ponovo institucija kojoj se vjeruje

Bošković je naglasio plan da Crna Gora, kao kredibilna Saveznica, do 2024. godine dostigne izdvajanja od 2% BDP za potrebe odbrane

Bošković: Vojska je ponovo institucija kojoj se vjeruje
Vijesti online
Foto: predsjednik.me Autor: Vijesti online

Vojska Crne Gore je ponovo postala institucija kojoj se vjeruje, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković

"O tome najbolje govore poslednja istrazivanja javnog mnjenja, konkursi za prijem novih vojnika na koje se javlja višestruko više kandidata od potrebnog broja, kao i veliko interesovanje mladih za  vojne akademije i Ljetnji vojni kamp“ rekao je Bošković.

On je razgovrao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a sastanku su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, kao i članovi njihovih kabineta.

Bošković je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika države, predstavio ključne politike koje Ministarstvo odbrane implementira sa fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore, jačanje saradnje sa partnerskim zemljama i saveznicima u okviru NATO Alijanse, kao i unapređenje starosne strukture zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore kroz saradnju sa mladima i politiku podmlađivanja kadra.

"U pogledu modernizacije, Bošković se osvrnuo na nabavku tri višenamjenska helikoptera, kao i nabavku šest lakooklopnih vozila koji će biti obezbijeđeni donacijom SR Njemačke na jesen 2018.godine. Istakao je da ćemo, kao odgovorna NATO članica, nastaviti da dajemo doprinos NATO Politici odbrane i odvraćanja, kao i Projektovanja stabilnosti, kroz učešće u međunarodim operacijama. Naglasio je plan da Crna Gora, kao kredibilna Saveznica, do 2024.godine dostigne izdvajanja od 2% BDP za potrebe odbrane. Ministar Bošković je predstavio i nastojanja ministarstva odbrane da stvori  bolje socijalne uslove i unaprijedi standard zaposlenih u Ministarstvu odbrane i pripadnika Vojske, rješavanjem stambenih pitanja. U tom kontekstu je podsjetio da je raspisan oglas za izbor izvođača radova za zgradu u Rsojevici, opština Danilovgrad", navodi se u saopštenju.

Predrag Bošković, Milo Đukanović

Dakić je prikazao trenutno stanje u Vosjci Crne Gore i promjene planirane usvajanjem nove Organizacijsko-formacijske strukture VCG koja, kako je saopšteno, omogućava savremenu i fleksibilnu organizaciju po modelu piramide.

Dakić je naglasio značaj modernizacije i nabavke nove opreme za unaprijeđenje sposobnosti Vojske.

Dakić je poseban akcenat stavio na neophodnost adekvatne i konstantne obuke i edukacije kadra, kroz školovanja, učešće na vježbama i u mirovnim operacijama, u cilju dostizanja i održavanja interoperabilnosti sa Saveznicima i unapređenja sposobnosti VCG.

"Vojska Crne Gore će uvijek, sa svim svojim kapacitetima, biti na usluzi građanima Crne Gore" poručio je Dakić.

Đukanović je nakon što mu je predstavljeno stanje u vojsci Crne Gore, sa planovima djelovanja u narednom periodu, ocijenio da se radi o krajnje "ohrabrujućoj i optimističnoj, prije svega realnoj projekciji, imajući u vidu da su obezbijeđeni materijalni resursi i jasan strateški pristup".

Sagledavajući reformu vojske od 2006. godine, Đukanović je istakao da je napravljen važan iskorak u njenoj optimizaciji i modernizaciji, ali da se već sada mora razmišljati kako formaciju vojske prilagoditi onome što su realne potrebe Crne Gore.

Predrag Bošković, Milo Đukanović

Ukazao je da je Crna Gora nepokolebljiva na svom putu u EU, koji je uz članstvo u NATO-u primarni cilj vanjske politike, te da bez obzira na dešavanja u okviru same EU, Crna Gora mora sprovoditi reforme nesmanjenim tempom, ne samo radi dostizanja članstva kao cilja, već prije svega da bi građani Crne Gore kroz usvajanje civilizacijskih tekovina, zaista osjetili da žive evropski.

Đukanović je ukazao da će ključni prioriteti u narednom periodu biti dimaziranje ekonomskog rasta i jačanje demokratije i institucija "koje moraju biti na usluzi građanima i biti vidljivi dio sistema koji funkcioniše".

"U tom kontekstu naglasio je da je neophodno da se razvoj Crne Gore, a ujedno i politika odbrane, sagledavaju  kroz geopolitičke izazove, u svijetu, Evropi i regionu. Crna Gora mora biti spremna da odgovori svim izazovima, odlučno slijedeći  svoja strateška opredjeljenja, koja su i dovela do današnjeg kursa prosperiteta još od 1998, pa preko 2006, do posljednjih izbornih ciklusa", navodi se u saopštenju.

Upravo na tim temeljima država je, kazao je Đukanović, od jedne od najmanje razvijenih država bivše Jugoslavije, postala najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (3 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 10

 • vukosava33 3 mjeseca i 3 nedjelje
  A ko tebi ministre u Vojsci vjeruje...NIKO, samo nesposobni poltroni i ulizice koje si nezakonito unaprijedio, al nijedan častan oficir
  • 3
  • 0
 • blagonamasnjom 3 mjeseca i 3 nedjelje
  gospodaree oćemo li svu altireliu?? Da daaa, oba topa!
  • 2
  • 0
 • САША 3 mjeseca i 3 nedjelje
  свега сам се начита , али овакве будалаштине још не виђох . Мило га гледа и вели : добро је мали , браво орле . . .!
  • 2
  • 0