navigacija Naslovnica Premium

MNOGO PROJEKATA

1.10.2014 13:45

Bošković: Crna Gora mnogo uradila na rješavanju položaja izbjeglica

Delegacija Crne Gore, koju predvodi Bošković, učestvuje na 65. zasjedanju Izvršnog Komiteta Programa Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglica (ExCom) u Ženevi.

Bošković: Crna Gora mnogo uradila na rješavanju položaja izbjeglica Bošković
Mina
Foto: Vlada Crne Gore Autor: Mina

Crna Gora je mnogo uradila u vezi trajnog rješavanja položaja izbjeglih i raseljenih osoba, integrišućih u crnogorsko društvo, ali i poštujući njihovu volju za dobrovoljni povratak u zemlju porijekla, poručio je ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

Delegacija Crne Gore, koju predvodi Bošković, učestvuje na 65. zasjedanju Izvršnog Komiteta Programa Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglica (ExCom) u Ženevi.

Bošković je danas, tokom izlaganja na zasjedanju Izvršnog odbora UNHCR-a, kazao da je Crna Gora posvećena najvišim principima međunarodne zaštite, podrške i pomoći izbjeglim i raseljenim osobama.

On je kazao da se Crna Gora u posljednjih 20 godina suočila sa prilivom izbjeglih i raseljenih osoba sa prostora bivše Jugoslavije, kao posljedica balkanskih ratova.

"Crna Gora je uradila puno po pitanju trajnog rješavanja položaja izbjeglih i raseljenih osoba. Pored niz strateških dokumenata koje smo doniijeli u cilju njihovog integrisanja u crnogorsko društvo i dobrovoljnog povratka u zemlju porijekla, intezivno radimo i na riješavanju njihovog stambenog pitanja", rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će, regionalnim stambenim programom, koji uz pomoć međunarodnih partnera realizuje u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Srbijom riješiti stambeno pitanje za 6.063 osobe koje spadaju u najranjivije kategorije izgradnjom 907 stambenih jedinica, isporukom građevinskog materijala za 120 stambenih jedinica, izgradnjom 60 montažnih kuća i 68 smještajnih jedinica u Domu starih u Pljevljima.

Bošković je saopštio da je pripremljenja tenderska dokumentacija za izgradnju zgrade u Nikšiću i očekuje se skoro objavljivanje javnog poziva za izbor izvođača.

"U toku je priprema tenderske dokumentacije za Dom za stare u Pljevljima. U cilju trajnog okončanja postojanja kolektivnih centara i rješavanja stabenog pitanja aplicirali smo i za dva projekta i to izgradnju 94 stana u Beranama i 32 stana u Herceg Novom", poručio je on.

Bošković je kazao i da su aktivnosti Vlade usmjerene i na intenziviranje bilateralne saradnje sa zemljama porijekla, posebno sa Vladom Kosova, i direktne komunikacije sa raseljenim i interno raseljenim osobama na terenu, informativnim kampanjama i organizovanim odlaskom u zemlje porijekla u cilju pribavljanja ličnih dokumenata neophodnih za regulisanje statusa.

"Rezultat toga je povratak 13 porodica sa 67 članova, pošlog mjeseca, u kosovskoj opštin Klina.
Za realizaciju ove aktivnosti vlade Crne Gore i Kosova su imale podršku institucija EU i UNHCR-a", podsjetio je on.

Bošković je rekao da će sa realizacijom dobrovoljnog povratka nastaviti. »Time ćemo ispuniti želje raseljenih da se vrate u zemlju porijekla, jer su se za dobrovoljni povratak trenutno prijavile 103 porodice«.

"Nastavićemo da sprovodimo aktivnosti na poboljšanju socijalno-ekonomskog položaja izbjeglih i raseljenih, s posebnim akcentom na obrazovanje djece interno raseljenih osoba iz romsko egipćanske populacije", naveo je on.

Bošković je ocijenio da je Crna Gora napredovala i u oblasti politike azila i migracija.

"Otvoren je Centar za smještaj tražilaca azila kapaciteta za 65 osoba, 20. februara, koji funkcioniše u skladu sa međunarodnim standardima. Uspostavljanem Centra i usaglašavanjem pravne tekovine Crne Gore sa EU, stvoreni su uslovi za punu implementaciju međunarodnih standarda u ovoj oblasti", saopštio je on.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

1 (2 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • Vladimir 4 godine i 1 mjesec
  Aaaaaauuuuuh!
  • 1
  • 0
 • cigo 4 godine i 1 mjesec
  najbolje su prosle DPS izbjeglice... od pocijepanih dzempera dogurali su do Armani odijela
  • 2
  • 1
 • e svasta 4 godine i 1 mjesec
  E to ti je istina... I bolje im je nego NAMA
  • 0
  • 1