navigacija Naslovnica Premium

OBESMIŠLJENE DEKLARACIJE NA BRAJEVOM PISMU

1.6.2017 20:54

Brajevo pismo samo za svaki peti šampon i deterdžent

Lista osnovnih životnih namirnica spala samo na dva proizvoda

Brajevo pismo samo za svaki peti šampon i deterdžent Detalj iz prodavnice
Marija Mirjačić
Foto: Boris Pejović Autor: Marija Mirjačić

Slabovide osobe u trgovinskim radnjama moći će da kupe samo dva proizvoda koja imaju oznaku na Brajevom pismu - tečni šampon i tečni  deterdžent  za pranje veša i suđa zapremine veće od pola litra.

Ministarstvo ekonomije je objavilo pravilnik o listi proizvoda u kojima se ističu objavještenja o robi na Brajevom pismu sa samo ova dva proizvoda, a zatim su izmjenom dodatno smanjili obavezu trgovaca, čije su trgovine veće od 500 kvadrata, navodeći da oznaka na Brajevom pismu može da bude na petini izloženih ovih šampona i deterdženata.

U tom Vladinom resoru nemaju jasan odgovor na pitanje “Vijesti” zašto pravilnik definiše samo dva proizvoda.

Direktor Savez slijepih Goran Macanović za “Vijesti” je kazao da nijesu zadovoljni rješenjem, da je on diskriminatorski i da će tražiti proširenje liste.

Skupština je amandman na Zakon o zaštiti potrošača kako bi slabovide osobe imale mogućnost da kupuju proizvode sa oznakom na Brajevom pismu, usvojila na predlog Liberalne partije prije tri godine.

Macanović je kazao da je Savez tokom pregovora sa trgovcima i Ministarstvo ekonomije predlagao da oznaku na Brajevom pismu imaju alkoholna i bezalkoholna pića, prehrambeni proizvodi i sredstva za higijenu.

“Pošto se Savez i trgovci nijesu mogli dogovoriti ministarstvo je presjeklo i stavilo dva proizvoda. Trgovci nijesu imali sluha da bilo šta predlože”, rekao je Macanović.

U Savezu su kazali da se krenulo sa obilježavanjem proizvoda u radnjama, ali da neki trgovci ne poštuju ni rješenje da označe dva prozvoda.

“Žalili smo se inspekcijskim službama. Neki trgovci koji su obilježili proizvode sada nam kažu da će odustati, jer svi to ne rade. Zabrinuti smo zbog svega. Planiramo ponovo da uputimo dopis inspekciji kako bi izvršili nadzor nad primjenom zakonskog rješenja”, rekao je Macanović.

On je kazao da je tokom sastanaka često isticao primjer iz života kada je jedna slabovida osoba oprala kosu tečnim deterdžentom umjesto šamponom, te da vjerovatno ta njegova priča opredijelila ministarstvo da stavi baš ta dva proizvoda.

“Ovakav izbor proizvoda predstavlja diskriminaciju, jer ima nekih kojih nemaju zapreminu veću od pola litra. Uz to, nije uvažena međunarodnu definiciju šta se podrazumijeva pod tečnim deterdžentom. Tu se računaju i svi omekšivači, sredstva za čišćenje stakla i druge hemikalije”, objasnio je Macanović.

U odgovoru na pitanje “Vijesti” zašto su samo naznačena dva proizvoda pomoćnik ministra ekonomije za zaštitu potrošača Jovo Rabrenović je kazao da države u okruženju i EU nijesu donosile poseban propis kojim se dodatno razrađuju pitanja u vezi obavještenja proizvoda na Brajevom pismu tako da ne postoji uporedna praksa.

“S obzirom da se radi o oblasti koja nije detaljno uređena i nije posebno regulisana nekom od direktiva ili regulativa EU bilo je neophodno pristupiti izradi pravilnika koji će biti jedinstven po svom karakteru na tržištu, ne samo država EU već i država regiona”, rekao je Rabrenović.

Popović: Lista Ministarstva obesmišljava  namjeru  iz zakona

Poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović za “Vijesti ” je kazao da odluka Ministarstva ekonomije za isticanje dva proizvoda na Brajevom pismu obesmišljava duh zakonske norme.

Ocjenjuje da ministarstvo mora promijenti pravilnik i upodobiti ga realnim potrebama za osnovnim životnim namirnicama i zadovoljenju osnovnih životnih potreba slabovidih i slijepih lica.

“LP je predložio takvu izmjenu zakona koja je predviđela da se za slabovide osobe deklaracije za osnovne životne proizvode mora štampati i na Brajevom pismu što je Skupština usvojila. Namjera je bila da se olakša život slabovidim i slijepim osobama”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, LP razumije da za određene poslodavce ta mjera može izazvati dodatne troškove, ali je trošak simboličan i lako se sanira afirmativnim mjerama države u oblasti rada osoba sa invaliditetom.

“Društveno odgovorno poslovanje mora biti prepoznatljiva i snažna crta crnogorskog tržišta i preduzetnika, a indikator za takvo odgovorno poslovanje biće upravo štampanje ovakvih deklaracija”, rekao je Popović.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 3

 • incredibile 1 godinu i 5 mjeseci
  ni u jednoj zemlji se ne oznacavaju proizvodi u trgovinama na brajevom pismu
  • 2
  • 0
 • OSIM 1 godinu i 5 mjeseci
  Da li sve slabovide i slijepe osobe,koriste Brajevo pismo? Bolje bi bilo da se uvedu tumači Znakovnog jezika u javnim ustanovama,i time omogući komunikacija sa gluvonijemim osobama.
  • 1
  • 0
 • OSIM 1 godinu i 5 mjeseci
  Propade posao biznismenu Predsjedniku Saveza slijepih CG.Nigdje nema u svijetu oznaka na sredstvima za higijenu na Brajevom pismu,a mnogi ljudi koji ne vide u trgovinu idu sa personalnim asistentima.
  • 1
  • 0