navigacija Naslovnica Premium

DVOGODIŠNJI PROJEKAT EMEETS

2.3.2018 10:57

Budva dobija podršku za obrazovanje mladih u preduzetništvu u turizmu

Projekat eMEETSima za cilj da edukuje i motiviše mlade ljude iz Crne Gore i Srbije da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti turizma

Budva dobija podršku za obrazovanje mladih u preduzetništvu u turizmu Budva
Foto: Vuk Lajović Autor: Vuk Lajović

Nakon potpisivanja prvog ugovora za projekat FY4ICT Opština Budva je zaključila još jedan ugovor za projekat eMEETS u okviru Erazmus plus programa koji finansira Evropska komisija.

Projekat eMEETS (Enhancing Montenegrin & Serbian Entrepreneurship in Tourism), koji će trajati naredne dvije godine, ima za cilj da edukuje i motiviše mlade ljude iz Crne Gore i Srbije da pokrenu svoje karijere podsticanjem preduzetništva u oblasti turizma.

”Polazna osnova za pokretanje ovog projekta je EU Strategija za mlade u kojoj se obrazovanje, zapošljavanje i preduzetništvo identifikuju kao ključne mjere pri stvaranju boljih mogućnosti za mlade tako da predstavljaju pokretačku snagu budućeg rasta i odgovaraju zahtjevima tržišta rada. Istovremeno, turizam je najvažnija privredna grana u Crnoj Gori i ima najveći razvojni prioritet. Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) predviđa da će u Crnoj Gori do 2025. godine od ukupnog broja radnih mjesta, 26,9 odsto biti u turizmu. Opština Budva predstavlja najjači stub crnogorske ekonomije gdje je turizam najveća industrija, čineći skoro polovinu ukupnog turističkog prometa. Prema istraživanjima o učešću mladih u zapošljavanju u Crnoj Gori, 60 odsto mladih bi voljelo da radi za sebe, ali se ne usuđuju da započnu svoj posao jer smatraju da je to previše rizično (78 odsto). Više od polovine mladih smatra da ne posjeduju vještine, znanja i druge potrebne karakteristike za pokretanje sopstvenog biznisa”, saopštili su kabineta predsjdnika OPštine .

Dodaju da je važno uključiti i motivisati mlade da započnu svoje karijere u oblasti turizma, podstičući preduzetnički način razmišljanja kroz jačanje njihovih kapaciteta približavajući ih nivou EU.

„Opština Budva će tokom trajanja eMEETS projekta delegirati po 10 učesnika koji će imati priliku da otputuju u zemlje partnera na ovom projektu (Španija, Njemačka, Srbija) gdje će učestvovati u brojnim radionicama, školama i aktivnostima kao što su debate, simulacije i slično. Projekat se zasniva na neformalnom učenju, kao i na učenju putem razmene iskustva iz najboljih praksi zemalja Evropske unije. Sve predviđene aktivnosti sadrže inovativne oblike učenja. Ućesnici će imati priliku da rade na zajedničkim projektima sa svojim vršnjacima iz Evropske unije, da saznaju o novim događajima i inovacijama u oblasti turizma, kao i da otkrivaju različite kulture i uče se timskom radu u multikulturalnom okruženju. Na taj način, osim sticanja internacionalnih znanja i vještina, učesnici će imati priliku da se razvijaju putem stvaranja sopstvenih liderskih i preduzetničkih sposobnosti. Posebnu korist za učesnike projekta predstavljaće i širenje mreže kontakata i prijateljstava sa vršnjacima iz Evropske unije i regiona“, navode u Opštini.

Na ovom projektu partneri Opštine Budva su Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije, Berane, Institut modernih tehnologija u Crnoj Gori, Podgorica, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Srbija, Gea College – Fakultet za preduzetništvo, Ljubljana, Slovenija, Inovacioni centar - Steinbeis Innovation gGmbH, Štutgart, Njemačka, NVO – Gems i Education en Andalucia – GEA, Malaga, Španija

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.