navigacija Naslovnica Premium

MEĐUNARODNI DAN NENASILJA

1.10.2014 16:24

CGO: Koliko glasno Crna Gora širi poruku nenasilja?

"Brojni su primjeri vršnjačkog nasilja i nasilja u školama, porodičnog nasilja, uličnog nasilja, nasilja na sportskim terenima, ali i nasilja koje se događa u institucijama ili od strane institucija"

CGO: Koliko glasno Crna Gora širi poruku nenasilja?
Vijesti online
Foto: Shutterstock Autor: Vijesti online

Povodom međunarodnog Dana nenasilja (2. oktobar), Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjetio je na važnost primjene nenasilnih oblika komunikacije i mehanizama koji smanjuju nasilje, kao i na obavezu nadležnih institucija da najstrožije sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja.

"Brojni su primjeri vršnjačkog nasilja i nasilja u školama, porodičnog nasilja, uličnog nasilja, nasilja na sportskim terenima, ali i nasilja koje se događa u institucijama ili od strane institucija. Nasuprot tome, premalo se govori o mehanizmima preveniranja i sankcionisanja nasilja, a još manje o uzrocima istog. Posebno je važno uspostaviti efikasan sistem sankcionisanja, u kojem nećemo imati primjere da slučajevi torture ostaju nerazjašnjeni i nekažnjeni, kao što je to slučaj sa policijskom torturom nad pokojnim Aleksandrom Pejanovićem. Naravno, tu su i napade na novinare i imovinu medija, po kojima se Crna Gora, na žalost, sve češće nalazi u relevantnim međunarodnim izvještajima i čije nerasvijetljavanje samo podstiče dalje nasilje i pokušaje zastrašivanja neistomišljenika", navodi se u saopštenju koje potpisuje saradnica na programima u CGO Tamara Milaš.

Jedan od najpotresnijih primjera nasilja, kako se dodaje, iz bliske prošlošti jeste nasilje koje se oslikalo kroz netrpeljivost prema pripadnicima nacionalnih manjina, napadima na građane druge nacionalnosti i vjere, tokom postjugoslovenskih ratova 90-ih godina.

"Suđenja za ratne zločine proizašle iz tog nasilja su pokazala svu nespremnost vladajućih političkih garniture u Crnoj Gori da se kazne nalagodavci i počinioci ovih nedjela. CGO vjeruje da je obrazovanje o ljudskim pravima, o mirnom i nenasilnom rješavanju problema kroz dijalog, pregovore, arbitraže ili sudska poravnanja od ključne važnosti u uspostavljanju kulture nenasilja. Dugoročno i održivo prvazilaženje manifestacija nasilja zahtijeva koordinaciju i rad brojnih društvenih aktera, pored onog što je to primarna obaveza institucija sistema, a prije svega obrazovnih institucija. CGO-a je od svog osnivanja posvećen promociji univerzalnih ljudskih prava, i shodno tome kroz svoje programe kontinuirano radi na obrazovanju građana i građanki o toleranciji i nenasilnim načinima rješavanja sukoba", navela je Milaš.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2007. ustanovila 2. oktobar kao Međunarodni dana nenasilja i priliku za "širenje poruke nenasilja", rezolucijom koja potvrđuje "univerzalnu važnost principa nenasilja".

Međunarodni dan nenasilja obilježava se na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora. 

Gandijevski principi nenasilne borbe za ostvarivanje građanskih, političkih i ekonomskih i svih drugih zagarantovanih prava inspirisali su mnoge ljude da svojim djelovanjem doprinose razvoju slobode i demokratskog društva.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.