navigacija Naslovnica Premium

REGULATOR ODREDIO OD KOGA ĆE UZIMATI PODATKE

17.11.2016 18:33

Cijene struje po mađarskoj berzi

Za izračunavanje cijena električne energije za godine regulatornog perioda i pokrivanje dozvoljenih gubitaka koriste se fjučersi objavljeni u septembru prethodne godine za narednu, dobijeni kao zbir dvije trećine mjesečnog prosjeka fjučersa band energije (settlement price) i jedne trećine mjesečnog prosjeka fjučersa pik (vršne) energije (settlement price)

Cijene struje po mađarskoj berzi
Foto: Arhiva Vijesti Autor: Biljana Matijašević

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) imenovala je energetsku berzu u Budimpešti - Hungarian Power Exchange (HUPX) za referentnu berzu sa koje će se koristiti podaci o fjučersima potrebnim za izračunavanje cijena  struje  za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva. Prema odluci, podaci sa HUPX će se koristiti za regulatorni period 2017-2019. godina.

Zakonom o energetici propisano je da snabdjevač koji je nakon stupanja na snagu Zakona nastavio da snabdijeva domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva, nakon 1. januara 2017. godine može mijenjati cijene za te kupce u skladu sa promjenama cijena na tržištu. Cijene se mogu mijenjati uz ograničenje po osnovu povećanja cijene električne energije. Tako se za krajnje kupce ne mogu povećavati iznad ponderisane cijene električne energije ostvarene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu na referentnoj energetskoj berzi, a najviše do sedam odsto u 2017. i šest odsto u 2018. i 2019. godini.

Za izračunavanje cijena električne energije za godine regulatornog perioda i pokrivanje dozvoljenih gubitaka koriste se fjučersi objavljeni u septembru prethodne godine za narednu, dobijeni kao zbir dvije trećine mjesečnog prosjeka fjučersa band energije (settlement price) i jedne trećine mjesečnog prosjeka fjučersa pik (vršne) energije (settlement price).

Agencija je prilikom izbora referentne berze, kako navode, obavila uvid u podatke sa energetskih berzi na kojima se trguje električnom energijom, a koje gravitiraju području Crne Gore, i to SEEPEX - Srbija, CROPEX Hrvatska, Southpool Slovenija i HUPX Mađarska.

Utvrđeno je da se u regionu, trgovina fjučersima obavlja jedino na berzi HUPX, dok se na berzama SEEPEX i CROPEX, trguje električnom energijom samo na tržištu dan unaprijed, a na berzi Southpool trguje se i na dan unaprijed i na unutardnevnom tržištu.

“Analiza podataka sa HUPX berze, pokazala je da su cijene fjučersa na ovoj berzi primjerene cijenama električne energije na regionalnom tržištu za navedene kategorije kupaca, kao i da te cijene odgovaraju cijenama po kojima se realno odvija trgovina električnom energijom na osnovu bilateralnih ugovora u regionu”, navodi se u odluci RAE.

Prema podacima koje je RAE dobila od Elektroprivrede Crne Gore, ova kompanija od ukupne trgovine na berzama električne energije, najveći dio obavi na HUPX berzi, koja se pozicionirala kao referetna berza u čitavom regionu. Takođe, mađarska berza je povezana sa češkom, slovačkom i rumunskom berzom čime su njen promet i likvidnost povećani, kao i stabilnost spot cijena. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (4 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.

Izdvojeni komentari Komentara: 4

 • ODPOLAPAMETI 2 godine
  Мило лопове!
  • 5
  • 0
 • Hasan stalno sruckati 2 godine
  I ja njima ...
  • 2
  • 0
 • combe 2 godine
  Ma ako stanovnistvo crne gore nema para da placa struju treba je izvoziti onom ko može P.S. mislim i tada da bi 60% bilo zadovoljno
  • 1
  • 0